fbpx

Съвети и
вдъхновения

Tips and
Inspiration

Топ 15 уебсайт билдъра за 2023 (за международния пазар)

Iskra Evtimova

Съдържание

Изборът на “най-добрата” платформа за създаване на сайтове е нелек. Нещата се усложняват доста и като вземем предвид, че всеки собственик на бизнес има своя дефиниция на “най-добър”. Може да ви заминат месеци в четене на ревюта и сравняване на цени и накрая пак да не сте сигурни кой софтуер ще ви пасне. За да ви спестим време и усилия, ние се нагърбихме с тежката задача да тестваме повече от 50 уеб билдъра, за да открием кои са 15-те платформи, които си струват инвестицията. Тук ще разгледаме най-популярните софтуери за изграждане на уебсайтове за международния пазар.

Ако искате да разберете кои са топ платформите (конструктори на сайтове), съвместими с изискванията на българския пазар, можете да разгледате първата част на темата:

Най-добрите уебсайт билдъри за 2023 (за българския пазар)

И тъй като искаме да сме напълно изчерпателни в информацията, която предоставяме, за всяка от разгледаните 15 билдъри в тази статия ще добавим и кратка точка “Препоръки за българския пазар”. Така ще видите, кои софтуери биха могли да се пригодят до някъде и за нашите ширини. Ако искате сайт за услуги, блог, портфолио или сайт-визитка, а не електронен магазин, спокойно можете да се “измъкнете” с използването на някой от топ изборите ни за чуждестранния пазар.

Забележка: Моля, имайте предвид, че статията може да съдържа афилиейт линкове.

Сравнение на най-добрите уеб билдъри подходящи за чуждоезикови сайтове

Решихме да поставим избраните от нас продукти един до друг и да ги сравним по три вида критерии – размер на бизнеса, ниво на опит и използване на няколко езика.

 • Платформи за уебсайтове за малки бизнеси/хоби

В тази категория попадат всички блогове, малки и новинарски уебсайтове, базирани на услуги, както и бизнес сайтове, тип визитка. Може да имате един или два артикула, отворени за покупка, но това едва ли е електронен магазин. Обикновено, когато искате да създадете такъв сайт, търсите платформата да е оборудвана с добър избор на теми и да има функции като лесно персонализиране и поддръжка на блога.

 • Платформи за уебсайтове за големи бизнеси

Помислете си за корпоративни уебсайтове с над 50 страници, които включват подробни описания на предоставяните услуги, блог и няколко уиджета, като например калкулатор. Уеб билдърите трябва да са лесни за навигация и да имат различни допълнителни функционалности.

 • Платформи за уебсайтове за малки онлайн магазини

Ако искате да продавате ръчно изработени от вас продукти или да извършвате малки доставки, тези платформи са за вас. Те са идеални за местни онлайн магазини, но някои от тях могат лесно да станат международни. Това зависи от допълнителните функционалности като доставка, методи на плащане, опции за обслужване на клиенти и др.

 • Създатели на уебсайтове за големи електронни магазини

Искате ли да създадете гигантски онлайн магазин като Emag, Zara или Remix? Нямa проблем – в тази колона ще видите кои билдъри могат да направят това. Те могат да работят с множество платформи за разплащане, имат сложни опции за доставка, позволяват ви да поддържате голяма база данни с продукти и др.

Следващите два фактора, които използвахме, за да сравним най-добрите създатели на уебсайтове, отразяват нивото на опит на потребителя. В края на краищата едно от най-големите притеснения при създаването на уебсайт е дали е необходимо да се пише код и да се програмира.

 • Удобни за начинаещи създатели на уебсайтове

При тези платформи няма да видите и ред код през цялото време, докато ги използвате. Те имат лесни за работа редактори, които не изискват опит в програмирането. Повечето конструктори са тип SaaS.

 • Създатели на уебсайтове за професионални разработчици

Тези платформи са предназначени за квалифицирани лица с голям опит. Софтуерите в тази колона са малко по-сложни, имат множество “завъртяни” функционалности, а някои изискват програмиране. Те не бива да са първият ви избор, ако нямате представа какво правите, а искате да си направите всичко сами.

 • Платформи за многоезични уебсайтове

Смятаме, че тази характеристика на сайта заслужава да бъде отделна категория, тъй като е една от най-трудните за постигане. Да имаш подходящ напълно функционален сайт е предизвикателство, но да създадеш такъв, който може да бъде преведен на няколко езика, е изкуство. Разбира се, можете да разчитате на автоматичната функция за превод на Google, но там не знаете колко качествен ще е самия превод. Има няколко платформи за уебсайтове, които разполагат с възможности за адекватен превод на съдържанието ви, и всички те са отбелязани в тази колона. Ако искате да си направите сайт на български и английски, билдърът който ви трябва ще е в тази колона.

Билдъри За малък бизнес За голям бизнес За малък сайт за онлайн търговия За голям сайт за онлайн търговия За начинаещи За експерти За многоезични сайтове
Shopify
BigCommerce
Zyro
WordPress.org>
Webflow
Duda
Wix
Weebly
IONOS
Squarespace
GoDaddy
Jimdo
Webnode
Strikingly
HostGator

Сега е време да разгледаме по-отблизо всеки софтуер за създаване на уебсайтове и да видим какво може да предложи той. Забележете, че има три типа софтуери – платени, безплатни и фримиум (freemium), като последният се отнася за платформи, които предлагат, както платени планове, така и неплатена опция. Обикновено, безплатният е с ограничени възможности и можете да го използвате, за да тествате дадения билдър, преди да го закупите.

Shopify

Тип: Платен
Планове: Започва от $29.00/месец
Пробен период: 14-дни тестов период, за който не се изискват картови детайли

shopify

Shopify е известен като най-добрия софтуер за създаване на сайтове за електронна търговия. Той е сравнително лесен за работа и има широка гама от функционалности. Платформата е изключително интуитивна и има добре организиран интерфейс, който може значително да ускори процеса на изграждане на уебсайта. Не е необходимо да губите време в търсене на каквото и да било.

Възможности

➤ Shopify поддържа над 100 различни платежни системи, като има и собствен защитен портал за плащания – Shopify Payments.

➤ Софтуерът разполага със собствено приложение за продажба на място (POS), наречено Shopify Light, което можете да използвате във физическия си магазин. По този начин всички транзакции ще преминават през една и съща система, което ви дава повече възможности да наблюдавате и анализирате продажбите и печалбите си.

➤ Shopify има собствено мобилно приложение за iOS и Android, което ви позволява да управлявате сайта си отвсякъде.

➤ Платформата разполага с достатъчен набор от SEO и маркетингови инструменти, включително Shopify analytics, който ви позволява да получите достъп до ключови показатели за ефективността на онлайн магазина чрез вашето Shopify Dashboard.

➤ Shopify може лесно да се интегрира с всяка платформа за продажби като Facebook или Google Marketplace, което ви позволява да продавате чрез различни платформи.

➤ Всички планове на Shopify идват с вградени колички за пазаруване и различни мощни инструменти за електронна търговия, като например имейл маркетинг, чат на живо, прегледи на продукти, планиране на маршрути за локални доставки, дроп шипинг, системи за точки на продажба и др.

Препоръки за българския пазар

◾ В края на 2022 година беше създаден нов плъгин, който може да генерира почти готов одиторски файл към НАП. Разработкат е съвсем нова, но потребителите са много доволни от нея.

◾Интеграцията с куриери (Спиди и Еконт) не е невъзможна, но определено е скъпа. Решенията които са на пазара в момента не обхващат всички необходими функционалности и се налага да се влагат пари за допълнителни разработки. Има много по-подходящи за България SaaS платформи за онлайн магазини.

◾ Има собственици на фирми в България, които са избрали да направят своя онлайн магазин на Shopify, но на този етап не бихме препоръчали да станете една от тях. Системата е хубава, но има определени тънкости на българския пазар, които не могат да се отразят правилно в настройките ѝ. Ако фирмата ви е регистрирана в САЩ, Канада, Австралия или Великобритания и имате тамошна банкова сметка – давайте, Shopify е за вас.

Силни страни

✔ С опростения си интерфейс Shopify е удобен за начинаещи, така че не е необходимо да сте уеб разработчик, за да го настроите.

✔ Таксите за транзакции са по-ниски за плановете от по-високо ниво.

✔ Всички теми – платени и безплатни, са съобразени с мобилните устройства.

✔ Ако знаете HTML и CSS, небето е неограничено, тъй като ще получите значителна творческа свобода, когато става въпрос за създаване на собствени дизайни.

✔ Предлага над 6 000 различни приложения (плъгини) от разработчици от трети страни.

✔ Няма ограничение за броя на продуктите, които можете да продавате. Можете да използвате от 1 до над 100 продукта без ограничения.

✔ Разполагате също така с неограничено пространство за съхранение, което означава, че можете да качвате толкова изображения и видеоклипове, колкото изисква вашият бизнес.

✔ Shopify предлага сигурен хостинг и възможност да купите ново име на домейн или да използвате старото си.

✔ Всички планове включват SSL сертификат.

✔ Миграцията към и от Shopify е сравнително лесна.

✔ 24/7 поддръжка на клиенти.

Слаби страни

✖ Навигацията не е удобна за потребителя, тъй като няма редактор тип “привлачи и пусни”.

✖ Shopify не разполага с функция за автоматично запазване, което означава, че потребителите трябва редовно да запазват работата си, за да не загубят промените си.

✖ Няма автоматична оптимизация на изображенията.

✖ Shopify не предлага собствено решение за създаване на многоезични сайтове. Има няколко плъгина, които донякъде могат да свършат тази работа, но ако искате магазинът ви да работи на няколко езика, Shopify не е за вас.

✖ Уебсайт билдърът не поддържа хостинг за електронна поща и трябва да използвате разширения за хостинг за електронна поща на трети страни, за да препращате имейлите си на клиентите.

✖ Допълнителни транзакционни такси с платформи за плащане на трети страни.

✖ Трябва да разчитате на (платени) приложения от трети страни, тъй като Shopify има ограничени вградени функционалности. Ако основните вградени функции са ви достатъчни, това не е проблем.

✖ Shopify има много скрити разходи и платформата е по-скъпа, отколкото изглежда.

✖ Има ограничен брой безплатни и платени теми. Ако искате вашият онлайн магазин да се откроява, ще трябва да можете да платите цената.

✖ Персонализацията е възможна само ако знаете HTML и CSS или наемете човек, който знае това.

✖ Функцията Bloggin е ограничена и не разполага с анализ на блоговете, функция за архивиране или функция за търсене само в блоговете.

✖ Съществува функция за заключване, която пречи на миграцията на сайта ви от Shopify. Можете да пренесете със себе си само CSV отчета си.

Плащане, планове и безплатен период

Shopify предлага 14-дневен безплатен пробен период, за да тествате и да се запознаете с многобройните му функционалности. След изтичането на този период можете да избирате измежду три различни платени плана:

 • Basic – $21/ месец или $1/ на месец за 1 година; за малки онлайн магазини с не повече от 2 акаунта за потребители/администратори.
 • Shopify – $69/ месец или $62/ на месец за 1 година; за малки и средни онлайн магазини с не повече от 5 акаунта за потребители/администратори.
 • Advanced – $266/ месец или $299/ на месец за 1 година; за средни и по-големи онлайн магазини с не повече от 15 акаунта за потребители/администратори.

Shopify разполага с всичко необходимо за създаването на функционален онлайн магазин. Не е необходимо да губите време в конфигуриране на системи за плащане или ръчно задаване на тарифите за доставка. За всичко е помислено и ако имате нужда само от основни функционалности, без сложни допълнения, Shopify е изключително лесен за използване. Опитайте безплатния период, за да прецените дали ви харесва.

BigCommerce

Тип: Платен
Планове: Започва от $29.95/месец
Пробен период: 15-дни тестов период

BigCommerce overview

BigCommerce е един от най-популярните софтуери за създаване на уебсайтове за големи онлайн магазини. Платформата може да ви осигури бърза скорост на зареждане и сигурни платежни транзакции. BigCommerce постоянно подобрява потребителското си изживяване и производителност, благодарение на редовните си софтуерни актуализации.

Възможности

➤ Платформата има интеграция с WordPress, тъй като има свой плъгин за WordPress, така че можете да се възползвате от силните страни и на двата уебсайт билдъра.

➤ BigCommerce има безупречна интеграция с всички популярни системи за разплащане като PayPal, Stripe, Amazon Pay и т.н. и не начислява допълнителни такси.

➤ BigCommerce има гъвкава интеграция с трети страни. Платформата ви позволява да продавате без усилие на различни пазари и социални медии като Facebook, Pinterest, eBay и Amazon.

Препоръки за българския пазар

◾Благодарение на безпроблемната си интеграция с WordPress, BigCommerce е подходящо решение, на което да построите своя голям онлайн магазин. Въпреки всичко не я препоръчваме, тъй като преработката и програмирането ще са доста скъпи и при положение, че директно може да ползвате WooCommerce, няма смисъл да залагате на този билдър.

Силни страни

✔ BigCommerce разполага с редактор тип “привлачи и пусни” и голямо разнообразие от готови шаблони, което го прави идеален за всяка индустрия.

✔ Уеб конструкторът поддържа множество езици, което го прави идеален за многоезични електронни магазини.

✔ Едно от най-големите предимства на BigCommerce са вградените функции за оптимизиране на конверсията. Можете лесно да наблюдавате и анализирате всяка стъпка, която вашият потенциален клиент прави, като например оставяне на ревюта на продукти, изоставяне на количката, подробно търсене на продукти и др.

✔ Платформата разполага с оптимизация на URL адреси и микроданни и ви позволява да виждате всички SEO метрики на таблото за управление.

✔ Бърза скорост на зареждане на страницата.

✔ Всички планове на BigCommerce включват неограничен брой потребители, неограничена честотна лента и място за съхранение, неограничен брой продукти и никакви допълнителни такси за транзакции. Платформата също така е напълно хоствана.

✔ BigCommerce предлага безплатен SSL сертификат с всички планове.

Слаби страни

✖ BigCommerce може да бъде прекалено сложен и объркващ на моменти. Затова, ако нямате предишен опит в изграждането на онлайн магазини, тази платформа не е подходящ избор.

✖ Не е много интуитивна и не може да се персонализира извън функциите на шаблоните.

✖ Няма собствено мобилно приложение и магазинът за приложения е ограничен в сравнение със Shopify.

✖ Трудно се мигрира към друга платформа.

✖ Не е подходящ за малки магазини.

Плащане, планове и безплатен период

Годишните планове зависят от годишния ви приход от продажби, така че трябва да помислите добре, преди да изберете правилния вариант за вашия бизнес. Възползвайте се от 15-дневния пробен период на Big Commerce, за да тествате функционалностите му.

 • Standard – $39/ месец или $29/ на месец за 1 година; за средни онлайн магазини с онлайн продажби до 50 хил. долара годишно
 • Plus – $105/ месец или $79/ на месец за 1 година; за средни и големи онлайн магазини с онлайн продажби до 180 хил. долара годишно
 • Pro – $399/ месец или $299/ на месец за 1 година; за големи онлайн магазини с онлайн продажби до 400 хил. долара годишно
 • Enterprise – Индивидуални решения, съобразени с конкретния бизнес

Както виждате, BigCommerce е подходящ за средни и големи онлайн магазини. Софтуерът е твърде сложен за по-малките и много от функциите му ще останат неизползвани.

BigCommerce е сред най-използваните билдъри на онлайн магазини в света. Ако имате магазин с над 500 продукта и услуги, препоръчваме ви да го изпробвате и сами да видите и изпитате предимствата му.

Zyro

Тип: Фримиум
Планове: Започват от $2.90/месец
Пробен период: Няма пробен период, но има безплатен план с ограничени възможности

Zyro Overview

Zyro е подходяща платформа за неопитни потребители, които искат лесен за работа сайт. Ако търсите софтуер, който може да ви осигури основните функционалности на ниска цена – намерили сте го.

Възможности

➤ Билдърът е задвижван от изкуствен интелект, като разполага и с интуитивен създател на лога.

➤ Zyro поддържа над 70 метода на плащане.

➤ Платформата има интеграция с Facebook Pixel, което ви позволява да проследявате рекламите си във Facebook.

➤ Уеб конструкторът се интегрира и с Unsplash – уебсайт за стокова фотография, който предлага 1+ милиона безплатни снимки, които да използвате на сайта си.

➤ Функциите за електронна търговия на Zyro са идеално решение за опростени онлайн магазини и включват пълно проследяване на поръчките, управление на доставките и данъците, управление на инвентара, карти за подаръци и купони за отстъпка, възстановяване на изоставени колички, многоканални продажби и др.

Препоръки за българския пазар

◾Zyro не е добър избор за нашия пазар, тъй като платформата е с доста ограничени възможности. Няма голямо разнообразие на платежни системи, интеграцията с нашенските куриери и банки е трудна и като цяло не я препоръчваме, ако не е за сайт тип визитка.

◾Многоезичните сайтове се превеждат през Google Translate, което гарантира доста некоректен превод на български. Като цяло съветваме да подминете Zyro, ако искате да създадете сайт, който да работи само и единствено за България.

Силни страни

✔ Благодарение на лесния за работа редактор тип “привлачи и пусни”, Zyro е идеален за начинаещи.

✔ Zyro е платформа без кодиране, което означава, че не се нуждаете от никакви познания по програмиране.

✔ Можете да създадете многоезичен уебсайт с Zyro.

✔ 30-дневна гаранция за връщане на парите с всеки план.

✔ Можете да избирате от над 100 безплатни шаблона, които осигуряват отлично потребителско изживяване и са лесни за редактиране.

✔ Сайтовете, изградени с тази платформа, са удобни за мобилни устройства и имат отлично време за реакция.

✔ Включва SEO инструменти като генератор на съдържание с изкуствен интелект, който може да ви помогне да напишете съдържанието си и да ви спести много време.

✔ Всички планове включват професионално управляван облачен хостинг, безплатен домейн за 1 година и безплатен персонализиран имейл за 3 месеца.

✔ Zyro предлага безплатен SSL сертификат с всички планове.

✔ Неограничено място за съхранение във всички планове

✔ Мигрирането от Zyro към друг уеб билдър е лесно и можете да го направите без специалист.

✔ Има 24/7 поддръжка на клиенти.

Слаби страни

✖ Не можете да сменяте шаблоните, след като сайтът е готов.

✖ Качването на продукти може да е объркващо.

✖ Не можете да персонализирате сайта си извън вградените в шаблона функционалности.

✖ Zyro има ограничени възможности за блог. Можете да добавите раздел за блог, но в него ще липсват някои ключови функции като търсене, архив и коментиране.

✖ Не е подходящ за големи сайтове.

✖ Поради уникалната архитектура на уеб билдъра не можете да прехвърлите изцяло сайта си в Zyro. Можете обаче да възпроизведете липсващите части сравнително лесно.

Плащане, планове и безплатен период

Zyro има ограничен безплатен пробен период. Можете да изпробвате билдъра и да създадете уебсайт, но ако искате да го публикувате, трябва да се абонирате за някой от плановете.

 • Website – $2.33/месец; Подходящ за малки бизнеси за услуги
 • Business – $3.23/месец; Малки бизнеси, които могат да продават онлайн, като използват ограничен брой платформи за плащане и имат до 500 продукта.

Доста изненадващо е, че Zyro има функция за електронна търговия в по-високия си план. Въпреки че не е толкова мощна, колкото тази на Shopify или WooCommerce и не е подходяща за мегамагазини, като предлаганата от BigCommerce, все пак можете да намерите добро приложение за нея.

Ако се нуждаете от сайт с ограничено количество съдържание, чието създаване е евтино и можете да го управлявате сами, Zyro е правилният избор за вас.

WordPress.org

Тип: Безплатен
Планове: Платформа с отворен код
Пробен период: Няма пробен период

WordPress overview

Може би ще забележите, че в тази статия говорим конкретно за WordPress.org, защото има и друга услуга със същото име, но с различен TLD (това, което е след последната точка в името на домейна). Затова, преди да продължим, нека да “осветлим положението” и с прости думи да обясним разликата между WordPress.org и WordPress.com.

WordPress.org, или “оригиналният WordPress”, е първоначалният софтуер, който използвате, за да изтеглите и създадете своя уебсайт. WordPress.com е услуга, която ви помага да създадете сайта си, като използвате “оригиналния софтуер WordPress” с управляван хостинг. В първия случай URL адресът на вашия уебсайт ще бъде https://mysite.com, а във втория: https://mysite.wordpress.com.

От този момент нататък ще се обръщаме към WordPress.org просто като към WordPress.

Сега, след като разбулихме мистерията, нека да проверим защо 43% от всички уебсайтове са изградени на WordPress, което го прави най-популярната платформа за създаване на сайтове.

Възможности

➤ Благодарение на WooCommerce – плъгин за електронна търговия с отворен код, можете да създавате напълно функционални онлайн магазини в WordPress. Това е една от най-широко използваните платформи в света, супер лесна е и има безброй допълнителни функционалности, които могат да се купят кажи речи за всичко, което се сетите. Няма нещо, което да искате да направите и да няма вече готово решение за него. А цените на допълнителните разработки са средно между 50 и 100 долара на година.

➤ Плъгините за WP могат да ви осигурят допълнителни функции, когато става въпрос за SEO, Google Analytics, CRM, форми за контакт и чат на живо, персонализиране на CSS и много други.

➤ WordPress има решение, както за хората, които предпочитат редактор тип “привлачи и пусни”- билдърите Divi и Elementor, така и за блокови редактори като Gutenberg.

➤ WordPress е изключително гъвкав и може да работи с почти всички популярни софтуери и приложения.

Препоръки за българския пазар

◾Това е идеалният чуждестранен уеб билдър за българския пазар. Има плъгини за всичко, има интеграция с куриери, наложени платежи, наскоро WooCommerce се сдоби и с нов плъгин за генериране на одиторския файл към НАП.

◾WordPress редакторът може да се визуализира на български, отделно има богата информация онлайн във вид на документация и видеа, които да ви помогнат с изграждането на сайта и/или магазина ви.

Силни страни

✔ Това е безплатен билдър на уебсайтове с отворен код, така че трябва да закупите само хостинг и домейн.

✔ Лесно е да създавате многоезични уебсайтове, тъй като има готови плъгини, които добавят тази функционалност към вашия сайт.

✔ Платформата има изключителни SEO функции, които идват с разширени модули, rich snippets, smart sitemaps и Local SEO модули, и дори има WooCommerce SEO интеграция.

✔ Ако имате достатъчно опит в програмирането, можете да модифицирате уебсайтовете по ваше желание, тъй като платформата е напълно адаптивна.

✔ WordPress се предлага с голямо разнообразие от основни безплатни теми (над 8000) и плъгини (над 50 000).

✔ Миграцията към и от WordPress е изненадващо лесна.

Слаби страни

✖ Част от допълнителните функции, които може да искате, са платени, но пък самата платформа е безплатна.

✖ Ако нямате никакъв опит в програмирането, ще трябва да прекарате известно време в учене, тестване и експериментиране с тази платформа. Кривата на обучение е малко по-голяма и без познания по кодиране не можете да правите значителна персонализация на модулите.

Както вероятно сте се досетили, ние сме големи фенове на WordPress и горещо ви препоръчваме да я изпробвате. Ако бизнесът ви се нуждае от добре разработен онлайн магазин, разгледайте интеграцията с WooCommerce и отделно Shopify или BigCommerce.

Webflow

Тип: Фримиум
Планове: Започват от $12/месец
Пробен период: Няма пробен период, но има безплатен план с ограничени възможности

webflow

Webflow е платформата, която ще ви даде най-голяма творческа свобода от всички уеб билдъри в нашия списък. Предпочитана е от малки фирми и хора на свободна практика, тъй като платформата може да ви помогне да се откроите от конкуренцията.

Възможности

➤ Сайт билдърът има специален интерфейс за лесна работа, който можете да предложите на клиентите си или на колеги от екипа, които не са технически грамотни. Това е супер за фирмите, които предлагат разработване на сайтове на Webflow -клиентите виждат опростен и лесен за работа екран и не се натоварват с разработките на програмистите.

➤ Webflow има вградена напълно функционална система за управление на съдържанието (CMS). Можете лесно да създавате персонализирани колекции и да променяте съдържанието на сайта си, независимо дали е текст, изображения или видеоклипове.

➤Платформата има уникална функционалност за персонализирана анимация на страницата. Така можете да създавате уникални страници с ефектна навигация.

➤ Софтуерът дава възможност за преглед на изгледа на сайта на различни устройства и екрани, като можете ръчно да си зададете големината. Примерно можете да видите как ще изглежда уебсайтът ви на различните модели смартфони.

➤ Уеб билдърът има добри функционалности за онлайн търговия като позволява продажбата на дигитални и физически продукти, управление на регионите за доставки, както и калкулиране на различни такси.

Препоръки за българския пазар

◾Въпреки сериозната библиотека от помощни материали, всички те са на английски и доста трудно ще намерите информация на български.

◾Всички интеграции, необходими за българския пазар, са възможни само с допълнително писане на код, което предвид че може да ползвате WordPress, доста се обезсмисля.

Силни страни

✔ Webflow може да ви предостави много учебни материали и дори има собствен Webflow университет. Там можете да намерите всякакви ръководства, видеоклипове, уроци и др.

✔ Идеална платформа за блогове и сайтове за документация.

✔ Неограничени възможности за дизайн, тъй като е базирана на HTML и CSS.

✔ Сравнително лесно е да се мигрира от и към Webflow.

✔ Webflow предоставя SSL сертификат в своите планове.

✔ Висока скорост на сайта и възможности за оптимизиране на сайта за още по-добра производителност.

✔ Хостинг и безплатен потребителски домейн за всички платени планове.

Слаби страни

✖ Не е за начинаещи или неопитни програмисти, тъй като има голяма крива на обучение.

✖ Почти всички шаблони са платени, а изборът на безплатни е много ограничен.

✖ Скъпи опции за електронна търговия, на които липсват функционалности.

✖ Можете да изградите многоезичен сайт, но за целта ви е необходим плъгин от трета страна. Съществуват и ограничения за броя на езиците, които можете да използвате в сайта си.

✖ Ограничен брой вградени разширения.

✖ Webflow не разполага с много налични уиджети и дори с магазин за приложения.

✖ Не можете да пренесете всичките си данни, когато мигрирате от Webflow

Плащане, планове и безплатен период

Webflow има безплатен план, който ви позволява да проучите възможностите на платформата. Ако обаче искате да създадете повече от 2 проекта, да хоствате сайт на потребителски домейн или да експортирате код, трябва да платите.

Плановете на Webflow са малко объркващи, тъй като има множество категории и опции. За подробна информация, вижте директно в сайта на Webflow.

Duda

Тип: Платено
Планове: Започват от $14/месец
Пробен период: 14-дни тестов период, за който не се изискват картови детайли

Duda

Ако искате да създадете безупречен многоезичен сайт, който е лесен за управление, определено трябва да разгледате Duda. Уеб билдърът е идеален за дизайнери и дизайнерски агенции и е предназначен за отделни лица и групи, които създават множество сайтове.

Възможности

➤ Можете да създавате допълнителни правила за посетителите на сайта си. Например, сайтът ви може да показва различно съдържание в зависимост от местоположението му. Това е изключително полезно за фирми, които работят в няколко държави.

➤ Duda има интеграция с над 30 системи за плащане, включително Paypal, Square и Stripe.

➤ Мощни възможности за електронна търговия за всички планове. Някои от функциите включват продажба на дигитални продукти, автоматични данъчни изчисления, известия за ниски наличности за клиентите, персонализирани опции и тарифи за доставка и др.

➤ Функционалност за анализ на трафика.

➤ Функция за архивиране и възстановяване.

Препоръки за българския пазар

◾ Не се безпокойте за езика, Duda е специалист в многоезичните сайтове. Редакторът и помощните материали не са на български.

◾Липсват интеграции за българския пазар. Тази платформа би била подходяща само за информационни сайтове и блогове, но дори тогава е значително по-скъпа от останалите предложения в списъка.

Силни страни

✔ Лесен за използване редактор тип “привлачи и пусни”.

✔ Невероятни многоезични възможности – ако искате голям сайт, който работи на няколко езика – Duda е вашият уеб билдър.

✔ Голяма библиотека с теми – над 100 шаблона, които могат да бъдат персонализирани за всяко устройство.

✔ Duda предлага персонализиране на уебсайта за всички планове, като позволява персонализиране на CSS и HTML код.

✔ Голяма гама от приложения и уиджети.

✔ Неограничено място за съхранение при всички планове.

✔ Всички сайтове на Duda имат SSL сертификат, но трябва да го инсталирате сами.

✔ Всички сайтове на Duda се хостват в Amazon Web Services (AWS).

Слаби страни

✖ Софтуерът може да е прекалено сложен и объркващ на моменти.

✖ Сравнително скъпо.

✖ Не можете да сменяте шаблоните, след като сайтът е готов.

✖ Къстъмизацията е лимитиране в рамките на функциите на шаблона.

✖ Ограничени функции на сайта, например в модулите за SEO и маркетинг липсват важни функции в сравнение с други конструктори.

✖ API е наличен само за плана от най-високо ниво.

✖ Различни нива и опции за поддръжка на клиенти при всеки план, така че тези от най-високо ниво може да получат по-добро обслужване и да имат по-бързо време за реакция.

Плащане, планове и безплатен период

Цените на Duda отразяват многобройните му предимства. Платформата има 3 платени плана и ако не сте доволни от техните ограничения, можете да поискате индивидуална оферта.

 • Basic – $19/ месец или $14/ на месец за 1 година; Малки фирми, лични уебсайтове, хора на свободна практика
 • Team – $29/ месец или $24/ на месец за 1 година; Малки и средни бизнеси, които имат нужда от до 4 активни потребители
 • Agency – $59/ месец или $44/ на месец за 1 година; Средни и големи бизнеси, които имат нужда от до 10 активни потребители
 • Custom – Индивидуални решения, съобразени с конкретния бизнес

Създателят на уебсайтове е идеален за професионални дизайнери, които работят с международни компании. Той може да ви помогне да създадете изискан уебсайт, който дава отлични резултати. Duda е супер алтернатива на WordPress.

Wix

Тип: Фримиум
Планове: Започват от $16.00/месец
Пробен период: Няма пробен период, но има безплатен план с ограничени възможности

Wix

Wix е предпочитаният билдър от начинаещите създатели на уебсайтове, тъй като с него се работи лесно и не е необходимо да сте програмист, за да създавате зашеметяващи дизайни. Неговият редактор тип “привлачи и пусни” и множеството безплатни теми могат да ви дадат значителна творческа свобода.

Възможности

➤ Снабден е с различни функции, които могат да ви помогнат да създадете професионално изглеждащи сайтове.

➤ Разполага с основни SEO функционалности – можете да добавяте заглавия, мета описания и структурни данни към страниците си.

➤ Функционалността за електронна търговия обхваща широк набор от опции като продажба на неограничен брой продукти, неограничен брой дропшипинг продукти, приоритетна поддръжка на клиенти, персонализирани отчети и програма за лоялност на клиентите.

Препоръки за българския пазар

◾Ако сайтът ви ще е само на български – няма проблем. Но ако искате да имате двуезичен сайт, ще имате доста затруднения и ще се наложи да наемете програмист, който да ви напише персонализиран код.

◾Редакторът и помощните материали са на английски, но ако потърсите можете да намерите и информация на български език, тъй като платформата е доста популярна.

◾Wix няма интеграция със складови системи, куриери, наложен платеж, НАП и като цяло не е платформа, която бих препоръчала. Има доста ограничения. Причината да е толкова популярна е, че е една от първите на принципа “привлачи и пусни” и съответно имат много клиенти и наливат солидни суми в маркетинг. Но нямаше как да споменем това, ако не я включим в списъка 😀

Силни страни

✔ Удобен за начинаещи.

✔ Wix разполага с голяма библиотека с над 900 безплатни и платени шаблона.

✔ Платформата има онлайн магазин с над 250 налични приложения.

✔ Софтуерът разполага с облачен хостинг.

✔ Всички сайтове на Wix имат безплатни SSL сертификати и се архивират автоматично.

Слаби страни

✖ Платформата е предразположена към грешки с редактора. Потребителите съобщават, че някои елементи на уебстраницата са склонни да се “движат” сами.

✖ Чести проблеми с мобилната версия на уебсайтовете, тъй като версията за десктоп не винаги е респонсив и не се визуализира правилно на малък екран.

✖ Прекалено много възможности и всички функции са разпръснати по множество екрани и менюта.

✖ Дизайнът не е интуитивен и ще ви трябва известно време, за да свикнете с него.

✖ Ако искате многоезичен сайт, Wix не е за вас. Платформата разполага с основен преводач, който работи сравнително добре със статични страници. Ако обаче имате динамични страници, ще имате проблем, тъй като платформата не може да превежда информацията автоматично.

✖ След като сайтът е готов, не можете да сменяте шаблоните, освен ако не започнете всичко отначало.

✖ Цената не съответства на това, което получавате, тъй като в плановете от ниско ниво липсва функционалност, а плановете за електронна търговия са скъпи в сравнение с други платформи. Ако се нуждаете от допълнителни инструменти – приложенията от трети страни също са скъпи.

✖ Wix има различни ограничения на данните при всеки план. Така че, ако искате да качвате големи количества мултимедийни файлове (видеоклипове, картинки, снимки), трябва да се бръкнете доста, защото всичко е скъпо.

✖ Безплатният план не е работещо решение, тъй като има реклами на Wix и не позволява използването на ваш домейн. Вместо това сайтът ви ще се казва “mywebsite.wix.com”. Освен това няма да можете да приемате плащания, а в платформата липсват основни инструменти за SEO и анализ като Google Analytics.

✖ Бавно време за реакция на сървъра.

✖ Трудно е да се мигрира към друг доставчик на уеб хостинг. Може да се наложи да разчитате на приложение на трета страна, за да избегнете загубата на ценна информация по време на прехвърлянето на данни от предишния ви сайт на Wix.

✖ Нямате контрол върху хостинга, актуализациите и времето за работа. Освен това има някои ограничения, които изискват допълнително заплащане, за да бъдат избегнати.

✖ По-големите сайтове с много мултимедия могат да се зареждат по-бавно на мобилни устройства. Можете да изпитате проблеми със скоростта на зареждане и по време на редактиране на уебсайта си.

✖ Двата плана от по-ниско ниво имат месечни ограничения на бандуита. За сравнение, почти всички други платформи в нашия списък предлагат неограничен трафик, независимо от плана.

✖ 24/7 поддръжка на клиенти, но чатът на живо поддържа ограничен избор от езици, така че ако не говорите английски, може да ви е трудно да обясните на поддръжката проблема си.

Плащане, планове и безплатен период

Както споменахме платформата предлага ограничен, безплатен план, който можете да използвате, за да тествате билдъра. Има и няколко различни платени опции:

За стандартни уебсайтове

 • Combo – $16 на месец; Малки фирми, които се нуждаят от лесен сайт. Планът не включва много функционалности и приложения.
 • Unlimited – $22 на месец; Подходящ за малки фирми и хора на свободна практика. Планът разполага с основните функционалности + някои допълнителни приложения като Site Booster и Visitor Analytics.
 • Pro – $27 на месец; Бизнеси, които се нуждаят от уебсайт, способен да съхранява много мултимедийни файлове.
 • VIP – $45 на месец; Средни бизнеси, които се нуждаят от сайт с множество страници и достатъчно възможности.

За eCommerce сайтове

 • Business Basic – $27 на месец; Подходящ за малки онлайн магазини с ограничен брой продукти.
 • Business Unlimited – $32 на месец; Онлайн магазини със 100 или по-малко транзакции на месец.
 • Business VIP – $59 на месец; Онлайн магазини с 500 или по-малко транзакции на месец.

Индивидуални решения

 • Enterprise – Индивидуални решения, съобразени с конкретния бизнес (налични само в някои страни).

Wix има три плана за електронна търговия, които могат да се използват за създаване на онлайн магазини. Препоръчваме ви обаче да използвате тази платформа за бизнеси за услуги, тъй като в нея липсват много от функционалностите, с които разполагат специализирани създатели на електронна търговия като Shopify и WooCommerce.

Като цяло Wix е прилично решение за вашия първи уебсайт, въпреки че има много ограничения, скрити разходи и грешки. Ако се нуждаете от уеб билдър с редактор тип “привлачи и пусни”, който няма да ви разочарова, ви препоръчваме да използвате ConvertBuilder.

IONOS

Тип: Платен
Планове: Започват от $1/месец
Пробен период: Няма пробен период, няма безплатен план

ionos

IONOS е популярен уеб билдър, ориентиран към бизнеса. Уникалните му функционалности го нареждат сред най-използваните платформи в световен мащаб. Ако искате бързо зареждащ се бизнес сайт, разгледайте тази платформа.

Възможности

➤ Включени са тулове за защита на личните данни, както и аналитични инструменти.

➤ Предлага персонализиране на съдържанието, което ви позволява да го адаптирате към нуждите на посетителите. Можете да показвате различно съдържание за всеки клиент в зависимост от историята на продажбите, предстоящите събития и празници и много други.

➤ Опционална функция за онлайн магазин.

➤ Платформата разполага и с мобилно приложение, което можете да изтеглите на смартфона си.

Препоръки за българския пазар

◾Софтуерът поддържа над 60 езика и без проблем можете да създадете напълно функциониращ сайт на български.

◾IONOS има сайт на български, от където можете да получите адекватна информация и подкрепа на родния език.

◾Поддържа плащания в лева и има опции за интеграции с българските доставчици.

Силни страни

✔ Не се нуждаете от познания по програмиране, тъй като всичко може да се подреди с помощта на редактора тип “привлачи и пусни”.

✔ IONOS предлага приличен многоезичен превод и може да се справи с доста голямо количество данни.

✔ Разполага с обширна библиотека от шаблони, организирани по отрасли и типове, която обхваща почти всички сектори – от недвижими имоти до туризъм. Освен това можете да използвате над 17 000 изображения, които са безплатни.

✔ Политика за 30-дневна гаранция за връщане на парите.

✔ Възможност за създаване на бекъп.

✔ Миграцията към и от IONOS не е много трудна и можете да използвате услугите на трета страна, ако не сте сигурни, че можете да се справите сами.

✔ Бърза скорост на зареждане.

✔ Предлага безплатен SSL сертификат и домейн за една година.

✔ 24/7 поддръжка на клиенти.

Слаби страни

✖ Лесно може да се объркате с различните опции за управление, тъй като платформата може да бъде сложна за хора, които не са технически грамотни.

✖ Уеб билдърът има остарял и негъвкав дизайн и не осигурява най-доброто потребителско изживяване.

✖ Ако искате да създавате собствени персонализирани елементи, трябва да имате поне малко познания по програмиране.

✖ Възможни проблеми със системата за автоматично генериране на съдържанието и предложенията, които софтуерът прави.

✖ IONOS не създава най-безупречните сайтове, подходящи за мобилни устройства, така че трябва редовно да проверявате как изглежда уебсайтa ви на други видове устройства.

✖ След като публикувате сайта си, не можете да променяте темата му.

✖ Ограничени възможности за персонализиране.

✖ Най-ниският план съдържа реклами на IONOS. Ако искате да се отървете от тях, трябва да платите повече. Освен това функционалностите на това ниво са изключително ограничени.

✖ Цената се повишава след първата година.

Плащане, планове и безплатен период

Изненадващо, всички функционалности на IONOS се предлагат на много разумна цена.

 • Starter – $5 на месец за първите 6 месеца, като след това таксата се увеличава на $9 на месец; Лични блогове, сайтове за малък бизнес
 • Plus – $1 на месец за първите 12 месеца, като след това таксата се увеличава на $15 на месец; Малки и средни бизнеси
 • Pro – $15 на месец за първите 6 месеца, като след това таксата се увеличава на $25 на месец; Средни и големи компании

Препоръчваме ви да изберете IONOS, само ако знаете какво правите. В правилните ръце той може да бъде мощен инструмент, но при неправилно боравене с него можете да загубите много време и пари.

Squarespace

Тип: Платен
Планове: Започват от $14/месец
Пробен период: 14-дни тестов период, за който не се изискват картови детайли

squarespace

Няма как да се направи списък на най-добрите уебсайт билдъри и да се пропусне Squarespace. Това е една от най-използваните платформи за електронна търговия в света и има основателна причина за това. Можете да я използвате за създаване на широк кръг от сайтове – от малки магазини, продаващи само няколко артикула, до големи уебсайтове за членство.

Възможности

➤ Отлични вградени функции и UX.

➤ Squarespace има собствена платформа за резервации – Squarespace Scheduling, както и за функционалност специално за ресторанти.

➤ Squarespace може да предложи много, когато става въпрос за вградени бизнес, SEO и маркетингови инструменти – от различни тулове за социални медии и имейл маркетинг до функции за членство и планиране.

➤ Разполага с уникална функционалност за водене на блогове – приложението Squarespace Blog. Можете да имате достъп до него през телефона си, което ви позволява да редактирате и публикувате съдържание в движение.

➤ Мощни възможности за електронна търговия, включително продажба на дигитални продукти.

➤ Squarespace Video Studio App е допълнителен ап, който може да ви улесни в обработката на видео съдържание.

Препоръки за българския пазар

◾Интерфейсът поддържа само 6 езика – английски, немски, френски, испански, португалски и италиански. Съответно трябва да имате познания поне по един от тях, за да можете да създадете сайта си и да разберете документацията. Самият сайт обаче спокойно може да е на български език.

◾Платформата поддържа BGN и безпроблемно може да се извършват плащания. Имайте предвид че има допълнителни такси, които зависят изцяло от платежната система, която сте избрали.

◾Идеално решение за портфолио, дизайнерски или фотографски сайтове. Не го препоръчваме за онлайн търговия, поради сложните интеграции с куриери, НАП и българските банки.

Силни страни

✔ Позволява добавяне на персонализиран код.

✔ Респонсив темите са оптимизирани за всички видове екрани и устройства.

✔ Достатъчно количество налични приложения.

✔ Неограничено място за съхранение при всички планове.

✔ Squarespace ви позволява да възстановявате изтрити страници и публикации в блога до 30 дни след като са били изтрити.

✔ Безплатен SSL сертификат.

✔ 24/7 поддръжка на клиенти, с която можете да се свържете чрез имейл или Twitter и чат на живо от понеделник до петък.

Слаби страни

✖ Може да ви е необходимо известно време, за да свикнете с начина на работа на редактора, тъй като той е смесица от “привлачи и пусни” и “посочи и кликни”.

✖ Трябва да натискате бутона “Запази” след всяка промяна, тъй като редакторът не поддържа автоматично запаметяване.

✖ Squarespace не съхранява история на промените, направени във вашия уебсайт, така че не можете да възстановите сайта си до предишна версия.

✖ Уебсайт билдърът е интегриран само със Stripe, Apple Pay и PayPal. Не можете да добавяте допълнителни системи за плащане.

✖ Не е подходящ за големи уебсайтове (над 30 страници) поради ограничената дълбочина на навигацията – позволява само едно ниво на подменю.

✖ Почти невъзможно е да се създаде работещ многоезичен сайт в Squarespace.

✖ Ограничени възможности за персонализиране, тъй като можете да променяте само елементите в рамките на предварително зададените редове на шаблона.

✖ В зависимост от шаблона може да се наложи да създадете сайта си два пъти – веднъж за настолен компютър и втори път за мобилен.

✖ Ограничени възможности за приложения.

✖ Не е от най-удобните за начинаещи, когато става въпрос за SEO функции. Ще ви е необходимо известно време, за да свикнете с тях.

✖ Скоростта на сайта може да бъде бавна на моменти.

✖ Получавате безплатен домейн само за една година с годишния план, след това трябва да заплатите редовната му цена.

✖ Домейните струват по-скъпо, ако са закупени чрез Squarespace, в сравнение с други доставчици от трети страни.

✖ CSS персонализацията е налична само при плановете от по-високо ниво.

✖ Всички планове на Squarespace имат ограничения за съхранение на видеоклипове

✖ Преминаването от версия 7.0 към версия 7.1 изисква повторно изграждане на сайта.

✖ Мигрирането на онлайн магазин от Squarespace към Shopify или друга платформа за електронна търговия не е лесно. Трябва ръчно да експортирате и импортирате инвентара си.

✖ Ограничена поддръжка на клиенти.

Плащане, планове и безплатен период

Що се отнася до цените, Squarespace предлага четири различни плана.

 • Personal – $23/ месец или $16/ на месец за 1 година; Лични блогове, малки сайтове без възможности за електронна търговия
 • Business – $33/ месец или $23/ на месец за 1 година; Малки и големи сайтове, които се нуждаят от малък онлайн магазин с ограничени възможности.
 • Basic Commerce – $36/ месец или $27/ на месец за 1 година; Средни компании и онлайн магазини, които се нуждаят от POS и повече функции за електронна търговия
 • Advanced Commerce – $65/ месец или $49/ на месец за 1 година; Големи бизнеси с много продукти и услуги, които се нуждаят от пълни функции за електронна търговия.

Squarespace е отличен избор за всички видове малък бизнес и е една от платформите, които е най-предпочитана за създаване на портфолио сайт сред фотографи, дизайнери и художници.

Weebly

Тип: Фримиум
Планове: Започват от $5/месец
Пробен период: Няма пробен период, но има безплатен план с ограничени възможности

weebly overview

Ако изберете Weebly, за да създадете първия си сайт, няма да сгрешите, тъй като софтуерът е сред най-добрите в категорията “съотношение цена-качество”. Благодарение на достъпните му планове ще получите много повече от това, за което сте платили, в сравнение с други конструктори на уебсайтове в нашия списък.

Възможности

➤ Множество функционалности за електронна търговия, включително възможност да продавате безплатно – нещо уникално в нашия списък. Също така опция за инвентаризация, продажба на неограничен брой артикули, автоматичен калкулатор на данък, продажба чрез купони и промо кодове и още много.

➤ Лесно слагане на код от трети страни и интеграция с множество платформи.

➤ Weebly има доста високи резултати в класацията за SEO функционалност. Той разполага с обширни вградени SEO ръководства стъпка по стъпка за настройване на необходимите функции. Платформата дори разполага с функции, които ви помагат да създадете аудитория чрез социални медии и имейл маркетинг.

➤ Интеграция с POS системи и различни видове разплащателни системи.

Препоръки за българския пазар

◾Weebly има интеграция с доста български платформи за онлайн търговия и като цяло има възможност за настройка за работа на нашия пазар. Имайте предвид обаче, че няма как да се справите сами, ако нямате опит и ще се наложи да наемете специалист.

◾Безпроблемно създаване на сайтове на български, както и опериране с левови плащания.

Силни страни

✔ Не е необходимо да имате познания по кодиране, за да изградите уебсайта си.

✔ Редакторът тип “привлачи и пусни” е удобен и лесен за използване.

✔ Изграждане на уебсайтове “това, което виждате, е това, което получавате” – What You See Is What You Get или WYSIWYG. Това означава, че създавате сайта си, точно както ще се визуализира накрая. При повечето платформи страниците изглеждат различно в режим редакция, докато тук можете веднага да видите кое как ще е.

✔ Weebly поддържа множество езици на уебсайтовете.

✔ Weebly има един от най-щедрите безплатни планове от всички уеб билдъри в нашия списък. Той включва безплатен SSL сертификат, добавяне на кодове за вграждане от трети страни, чат и имейл поддръжка, количка за пазаруване, неограничен брой артикули, бърз магазин, управление на инвентара, вземане от магазина, автоматичен данъчен калкулатор, купони и карти за подаръци Square и др.

✔ Голям магазин за приложения с богат избор от приложения на трети страни.

✔ Можете да сменяте темите, след като сайтът е вече пуснат.

✔ Неограничено място за съхранение при всички планове.

✔ Отлично време за работа.

✔ Напълно хостван и предлага SSL сертификат с всички планове.

Слаби страни

✖ Съществува проблем с оптимизацията за мобилни устройства и повечето сайтове не изглеждат добре на по-малък екран.

✖ Има ограничени възможности за персонализиране на дизайна.

✖ Експертите го намират за недостатъчен, когато става въпрос за инструментите, необходими за дългосрочно развитие на бизнеса.

✖ По-ниските нива (под Pro) имат реклами и трябва да платите за по-висок план, за да ги премахнете.

✖ Възможно е да има проблеми със синхронизацията между Weebly и Square, както и с други платформи на трети страни.

✖ Ограничен избор на шаблони.

✖ Софтуерът не се обновява редовно, което е особено видимо в остарелия интерфейс на редактора.

✖ Трудно е да се мигрира към и от Weebly.

✖ Поддръжката на клиенти се предлага само по телефона или чрез чат на живо, а времето за реакция е изключително бавно.

✖ Няма функция за автоматично архивиране, така че трябва ръчно да архивирате сайта си, а дори и тогава страниците на блога и магазина ви няма да бъдат включени в архива.

Плащане, планове и безплатен период

Нещо, което си струва да се спомене, е, че Weebly има различни планове в зависимост от географския ви регион. Например, ако се намирате в Европа или Азия, ще получите един допълнителен план от високо ниво.

weebly price plans eu

За стандартни уебсайтове

 • Connect – $10 на месец; Лични блогове и малки сайтове, които не се нуждаят от много допълнителни функционалности и не продават нищо.
 • Pro – $12 на месец; Малки компании или индивидуални търговци, които могат да имат онлайн магазини с ограничен инвентар.
 • Business – $25 на месец; Средноголеми бизнеси

За онлайн магазини

 • Pro – $12 на месец; Малки бизнеси, които продават ограничени артикули
 • Business – $25 на месец; Онлайн магазини и фирми, които се нуждаят от повече функции за електронна търговия.
 • Business Plus – $38 на месец; Средно големи компании с онлайн магазини, които се нуждаят от информация за доставка в реално време и платформа за имейл маркетинг.

Ако обаче се намирате в Северна или Южна Америка, можете да избирате само от 3 платени плана.

weebly price plans us

 • Personal – $13/ месец или $10 всеки месец за 1 година; Лични блогове, малки сайтове, които продават ограничено количество продукти.
 • Professional – $16/ месец или $12 всеки месец за 1 година; Малки фирми, които се нуждаят от повече място за съхранение и разширени статистически отчети
 • Performance – $29/ месец или $26 всеки месец за 1 година; Малки и средни компании, които се нуждаят от допълнителни функции за електронна търговия и управление.

Weebly определено си заслужава да се използва и въпреки че изостана през последните години, все още е един от най-използваните уеб билдъри в света. Ако сте собственик на малък или среден бизнес, това е платформа, която може да ви свърши работа.

GoDaddy

Тип: Платен
Планове: Започват от $6.99/ месец
Пробен период: Тестови период за месец, не са необходими картови детайли има и безплатен план

GoDaddy

GoDaddy е по-известен като доставчик на уеб хостинг, но има и уеб билдър, който също е доста впечатляващ. Платформата е не само лесна за използване, но има модерен дизайн и множество полезни функции.

Възможности

➤ Уеб билдърът изисква нулеви познания по програмиране и използва изкуствен интелект за бързо проектиране, което означава, че може да ви предложи персонализиран шаблон въз основа на зададените в началото бизнес параметри.

➤ Можете да инсталирате GoDaddy на смартфона си и да създадете уебсайта си оттам. Редакторът за мобилни устройства е гъвкав и лесен за използване, така че няма да срещнете трудности при подреждането на елементите на страниците.

➤ GoDaddy разполага и със собствен вътрешен портал за плащания – GoDaddy Payments. Освен това тя има интеграция с PayPal и Apple Pay.

➤ Достатъчно инструменти за маркетинг и SEO.

➤ Страхотни функции за електронна търговия, включително промоции и отстъпки, възстановяване на изоставени колички, проследяване на производителността на сайта и др.

Препоръки за българския пазар

◾Създаването на сайт на български е изключително лесно с GoDaddy, така че по това направление няма за какво да се безпокоите.

◾Можете да зададете българския лев като основна валута, но имайте предвид, че таксите по преводите и тези към самия билдър са в щатски долари. Стойността им зависи от валутния курс в дадения ден. Това е една от причините, да препоръчваме този софтуер само и единствено за услуги и сайт, на който не се извършват директни продажби.

◾Тъй като това е SaaS платформа, интеграциите с български куриери и банки може да са много трудни, дори невъзможни.

◾Редакторът, съпортът и всички учебни материали са основно на английски, така че трябва да сте ок с езика, за да ползвате тази платформа.

Силни страни

✔ Интуитивните инструменти за изграждане на сайтове на GoDaddy я правят лесна за използване и удобна за начинаещи.

✔ GoDaddy разполага с обширни безплатни ръководства, които могат да ви помогнат да научите как да създадете идеалния си уебсайт.

✔ Можете да сменяте темите, след като сайтът е стартирал, а платформата ще преформатира съдържанието ви, за да се впише в новия шаблон.

✔ Софтуерът разполага с над 100 шаблона и ви позволява да тествате до 20 различни стила, преди да публикувате сайта си, без да губите съдържанието му.

✔ GoDaddy има обширни библиотеки с изображения и ви дава възможност да вграждате видео и аудио от YouTube/Vimeo и SoundCloud.

✔ Неограничено място за съхранение при всички планове.

✔ Напълно хостван.

✔ SSL сигурност и функция за архивиране и възстановяване.

✔ 24-часова поддръжка на клиенти по телефона и чат на живо, налични от понеделник до петък, от 5 до 18 ч.

Слаби страни

✖ Трудно се намират шаблони, а възможностите за дизайн са ограничени.

✖ Негъвкави блокови елементи, които не оставят място за творческа свобода.

✖ Не можете да добавяте отделни елементи към шаблона и не можете да правите прости настройки на стила на уебсайта си.

✖ След като на страницата се появят множество елементи, редакторът става значително по-бавен.

✖ Скъпи адони, на които липсват дълбочина и функционалност.

✖ Ограничена интеграция на приложения и няма магазин за приложения.

✖ Имате сериозни ограничения с безплатния план, сайтът ви ще показва реклами на GoDaddy и не можете да създавате или да се свързвате с потребителски домейн.

✖ Няма инструменти за оптимизация за търсачки на най-ниския план, а цялостните SEO функции са достатъчни единствено за начинаещи, тъй като обхващат само основни нужди като редактиране на мета заглавия и описания, промяна на URL и добавяне на alt текст на изображения.

✖ Опциите за електронна търговия не са налични при всички планове.

✖ Разплащателната система не е разположена на вашия домейн за електронна търговия на GoDaddy, което означава, че заявките се пренасочват към домейн на трета страна – mysimplestore.com.

✖ Нито един от плановете не включва безплатен домейн и трябва да го закупите отделно.

✖ Можете да създадете уебсайт на друг билдър, да използвате хостинга на GoDaddy и да прехвърлите сайта към друг доставчик на хостинг. Но ако веднъж създадете сайт с уеб билдъра (конструктора) на уебсайтове на GoDaddy, след това не можете да го прехвърлите към друга хостинг услуга.

Плащане, планове и безплатен период

Освен безплатния си план, GoDaddy има четири платени опции, от които можете да избирате. Те са различни в зависимост от това къде се намирате. Ако сте в Европа и Азия, ще видите следните:

godaddy uk price plans

 • Basic – $6.99 на месец; Лични блогове, сайтове за малък бизнес
 • Standart – $10.49 на месец; Малки компании и семейни бизнеси
 • Premium – $13.99 на месец; Средни компании, които се нуждаят от начин за предплащане на резервирани услуги;
 • Ecommerce – $14.99 на месец; Малки и средни компании с онлайн магазини, които се нуждаят от гъвкави опции за плащане и списъци с продукти.

Клиентите от САЩ пък могат да избират измежду следните възможности:

godaddy us price plans

 • Basic – $9.99 на месец; Лични блогове, сайтове за малък бизнес.
 • Premium – $14.99 на месец; Малки и средни бизнеси.
 • Commerce – $16.99 на месец; Малки онлайн магазини, които имат не повече от 50 поръчки месечно.
 • Commerce Plus – $29.99 на месец; Малки и средни компании с онлайн магазини, които имат повече от 1000 поръчки месечно.

И ако все още не сте сигурни дали можете да се доверите на уеб билдъра на GoDaddy, просто помислете за тяхната политика за пробни версии. Те предлагат едномесечен тест с всички включени функции и ако решите да не купувате план, получавате уебсайта си безплатно. Това е доста сладка сделка, в която няма какво да загубите.

Като цяло, този билдър е чудесен начин да представите бизнеса си на целевата си аудитория. Той не е подходящ за по-опитни програмисти или по-големи компании, но е идеален за лични сайтове и малки онлайн магазини. Ако планирате да развивате бизнеса си, дългосрочно не е най-добрият вариант.

Jimdo

Тип: Фримиум
Планове: Започват от $9/месец
Пробен период: Няма пробен период, но има безплатен план с ограничени възможности

jimdo

Jimdo попадна в нашия списък не, защото е последен писък на технологията, а защото немската платформа е една от най-лесните за работа. Тя е чудесен вариант, ако се нуждаете от малък онлайн магазин за физически продукти, тъй като разполага с всички необходими основни функционалности.

Възможности

➤ Платформата се предлага със собствен дизайнер на лога. Ако вече имате лого – качете го и вижте как конструкторът избира най-подходящите цветови палитри, като автоматично създава идеалния дизайн на страницата.

➤ Jimdo има интеграция със системи за плащане на трети страни като PayPal и Visa.

➤ Интеграция с платформа за социални медии. Ако бизнесът ви има профили във Facebook, Instagram и дори Google My Business, уеб конструкторът може автоматично да попълва сайта ви с данни от тях.

➤ Jimdo има функции за електронна търговия, които са достатъчни за малък онлайн магазин.

➤ Софтуерът разполага и с мобилна апликация, за да можете да достъпвате до админ частта на сайта си от всяка точка с интернет.

Препоръки за българския пазар

◾Jimdo е невероятен що се отнася до езици, така че без проблем можете да създадете напълно функциониращ сайт на български.

◾Не можете да направите онлайн магазин, който да функционира на българския пазар, тъй като платформата не поддържа BGN и няма как да продавате в левове.

◾Съпортът и редакторът също не поддържат нашия език, така че ще са ви необходими познания поне по английски, за да можете да си настроите всичко сами.

Силни страни

✔ Блоковият редактор е лесен за работа и удобен за начинаещи.

✔ Не са необходими познания по програмиране.

✔ Всички шаблони имат мобилна версия.

✔ Jimdo е идеален за създаване на целеви страници и малки рекламни уебсайтове.

✔ Платформата не поддържа комисионни такси – вие получавате 100% от вашите онлайн продажби.

✔ Бърза скорост на зареждане.

✔ Всички премиум планове имат безплатен потребителски домейн за една година.

✔ Експертна техническа поддръжка.

Слаби страни

✖ Ограничени възможности за дизайн и персонализиране.

✖ Някои плъгини могат да изискват познания по програмиране, затова бъдете внимателни, когато ги инсталирате.

✖ Ограничени функции за SEO, блогове и маркетинг.

✖ Разходите за подновяване на персонализирания домейн след първата година са високи.

✖ Наличното пространство за съхранение зависи от плана. То е неограничено само за най-високото ниво.

✖ Лимитирана клиентска поддръжка за плановете, които не са премиум, с време за изчакване и реакция до 2 работни дни.

Плащане, планове и безплатен период

Подобно на Weebly, абонаментните планове на Jimdo зависят от вашето местоположение. Ако сте в ЕС, получавате 6 платени варианта с различни функции:

jimdo price plans uk

За стандартен сайт

 • Start – €9 на месец; Лични блогове и малки уебсайтове с до 10 страници.
 • Grow – €15 на месец; Уебсайтове на малки компании с до 50 страници.
 • Unlimited – €39 на месец; Малки и средни бизнеси.

За онлайн магазин

 • Basic – €15 на месец; Малки онлайн магазини и стартиращи фирми с до 10 страници.
 • Business – €19 на месец; Малки онлайн магазини с до 50 страници.
 • VIP – €39 на месец; Малки и средни онлайн магазини.

Американците, от друга страна, имат само 4 платени плана. Тук обаче, компанията ви позволява да се абонирате за допълнителен план за бизнес обяви, който може да ви помогне да привлечете повече посетители на вашия уебсайт.

jimdo priceplans us

За стандартен сайт

 • Start – $9 на месец; Лични блогове и малки уебсайтове с до 10 страници.
 • Grow – $14 на месец; Уебсайтове на малки компании с до 50 страници.

За онлайн магазин

 • Business – $18 на месец; Малки онлайн магазини с до 50 страници.
 • VIP – $24 на месец; Малки и средни онлайн магазини.

Когато избирате уеб билдър, имайте предвид, че Jimdo е европейска платформа, което означава, че някои от нейните функции, като кодове за доставка или данъци, не са подходящи за пазара в САЩ.

Jimdo е опростен билдър, който може да помогне на малките бизнеси да се развиват. Той не изисква много средства, защото можете да настроите всичко сами. Платформата не е предназначена за сайтове за членство и големи компании, но малкият местен бизнес може да се възползва от нея.

Webnode

Тип: Фримиум
Планове: Започват от $4.90/месец
Пробен период: Няма пробен период, но има безплатен план с ограничени възможности

webnode

Webnode е уникален случай в света на създаването на уебсайтове. Платформата не е толкова популярна, колкото Squarespace или Weebly, но ако погледнете цифрите и статистиките – над 40 милиона души по света я използват. Това е доста значителен брой потребители и си струва да надникнем малко по-надълбоко в този софтуер.

Възможности

➤ Вградена система за управление на социалните медии и съдържанието.

➤ Можете да добавите 2 поднива на навигация в менюто си и нямате ограничение в броя на страниците, които сайтът има.

➤ SEO функционалностите са достатъчни за начинаещи, но липсват детайлни репорти и някои основни функции.

Препоръки за българския пазар

◾Този билдър не е особено популярен в България, тъй като може да даде грешки при създаване на сайтове на нашия език – не всички менюта се превеждат правилно и като цяло уебсайтовете не изглеждат много добре.

◾ На теория може да се въведе българския лев като основна валута, но на практика това ще предизвика доста проблеми. Налага се да се преизчисляват валутите, да се задават курсове и като цяло е доста сериозна хамалогия. Не препоръчваме използването на Webnode за продажба на нашия пазар.

◾Няма съпорт на български, но можете да си изберете от общо 20 други езика, на които да комуникирате.

Силни страни

✔ Лесна употреба и редактор тип “привлачи и пусни”.

✔ Платформата предлага многоезични функции за създаване на уебсайтове.

✔ Повечето планове включват безплатен домейн и поне един безплатен имейл акаунт.

✔ Webnode разполага с над 100 модерни шаблона, категоризирани по индустрии.

✔ Можете да изтеглите офлайн версия на сайта си, ако сте на по-висок план.

✔ Миграцията към и от Webnode не изисква никакво програмиране и като цяло не е сложна.

✔ Много добър съппорт, с бързо време за реакция.

Слаби страни

✖ В Webnode липсват някои важни уиджети, като например харесвания и споделяния в социалните мрежи, поле за търсене в сайта и др.

✖ Няма магазин за приложения.

✖ В блог менюто липсват ключови функции като тагове или собствена система за коментиране.

✖ Ограничени функции за електронна търговия.

✖ Неограниченият бандуит е само в най-високия план.

✖ Функцията за архивиране и възстановяване е само за най-скъпия план.

Плащане, планове и безплатен период

Webnode е един от многото билдъри в нашия списък, който предлага безплатен план. Но ако искате допълнителни функции, можете да ги получите само за 3,90 долара на месец.

За стандартни уебсайтове

 • Limited – $4.90 на месец; Персонални блогове и малки уебсайтове.
 • Mini – $8.90 на месец; Малки фирмени уебсайтове с до 50 страници.
 • Standard – $14.90 на месец; Малки и средни компании.
 • Profi – $24.90 на месец; Големи компании, които се нуждаят от неограничено съхранение, сложни многоезични сайтове.

За онлайн магазини

 • Standard – $14.90 на месец; Малки онлайн магазини.
 • Profi – $24.90 на месец; Малки и средни онлайн магазини.
 • Business – $32.90 на месец; Големи компании с онлайн магазини, които работят с множество валути и езици.

Като цяло Webnode е лесен за използване уеб билдър, който може да ви помогне да развиете бизнеса си. Той е особено полезен, ако аудиторията ви е многоезична. Мислете за него като за Duda с ограничен бюджет.

Strikingly

Тип: Платен
Планове: Започват от $8/месец за първата година
Пробен период: Няма пробен период, но има безплатен план с ограничени възможности

strikingly

Strikingly е първият софтуер в нашия списък, който е специализиран в създаването на сайтове с една страница. Този уеб билдър не е за всеки и трябва да отговаря на вашия специфичен онлайн бизнес модел, за да можете да извлечете максимална полза от него. Strikingly дава възможност и за създаване на уебсайтове с повече от една страници, но трябва много да се внимава с обема на информация, с който се натоварна платформата.

Ако се нуждаете от целева страница с бърз ъптайм, сайт-визитка с впечатляващ дизайн или интересен блог, който привлича вниманието на потребителя, гледате правилната платформа. Важно е да се отбележи, че Strikingly не е лендинг пейдж билдър, тъй като му липсват основни функционалности. Ако търсите специализирани платформи за създаване на целеви страници, можете да хвърлите едно око на нашата листа.

Възможности

➤ Много добри блог функции, които позволяват създаването на нови секции, добавянето на отметки (bookmarks), секция за коментиране, сърч бар и категоризация на постовете.

➤ Вградени аналитични фукционалности, с които да следите колко човека са посетили вашия сайт.

➤ Можете да свържете сайта си с профилите си във Facebook, Instagram и Twitter, така че последните ви публикации в социалните медии да се визуализира и на уебсайта ви.

➤ Има лимитирана функционалност за имейл маркетинг, както и външна интеграция с MailChimp.

➤ Платформата разполага с функционалности за изграждане на продажбени фунии, ъп, даун и кроссели.

➤ Софтуерът има мобилно приложение, което може да използвате, когато сте в движение.

➤ Strikingly поддържа множество валути и има интеграция с повечето разплащателни системи.

Препоръки за българския пазар

◾Можете да създадете сайт на български, но редакторът и контролният панел, не поддържат нашия език. За момента те могат да бъдат преведени на английски, френски, испански, немски, холандски, японски, китайски, португалски, чешки,норвежки, шведски, финлански, индонизийски, арабски и румънски.

◾Strikingly поддържа продажбата на артикули в български лева, така че няма повод за притеснение.

◾Всяка интеграция с куриерски фирми трябва да се направи с допълнителен код т.е. от програмист. Поне за тази част ще се наложи да платите на специалист, ако вие самите не сте такъв.

◾Обслужването на клиентите е на един от изброените по-горе езици, като все още няма български.

Силни страни

✔ Сравнително евтино за направата на множество уебсайтове.

✔ Strikingly е изненадващо лесен за употреба и не е необходимо да сте ИТ професионалисти, за да създадете уебсайт.

✔ Редакторът е тип ‘привлачи и пусни”.

✔ Можете да създадете многоезичен сайт, като свържете няколко сайта.

✔ Позволява да сменяте темите, след като уебсайтът вече е пуснат в действие.

✔ Разполага с хубав избор от подходящи за мобилни устройства шаблони, които могат да се използват за всичко – от страници за събития до малки онлайн магазини.

✔ Сайтовете зареждат бързо.

✔ Всички платени планове предлагат и домейн.

✔ Наличен SSL сертификат.

✔ Най-добрата клиентска поддръжка в своя клас.

Слаби страни

✖ Можете да продавате само 1 артикул с безплатния план.

✖ Нуждаете се от платен акаунт, за да имате достъп до много стандартни функции.

✖ Сайтовете с повече от пет страници са разрешени само при някои планове.

✖ Не е подходящ за сложни сайтове.

✖ Ограничени възможности за персонализиране.

✖ Няма категоризация на съдържанието.

✖ Ограничени SEO функции и възможности за електронна търговия.

✖ Мигрирането от Strikingly е времеемък процес с много стъпки.

Плащане, планове и безплатен период

Можете да започнете, като изпробвате безплатния план и след това да изберете някой от другите платени опции:

 • Limited – $12/ месец или $8/ на месец за 1 година; Малки фирми, лични уебсайтове, фрийлансъри, малки онлайн магазини с до 5 продукта.
 • Pro – $20/ месец или $16/ на месец за 1 година; Малки и средни бизнеси и онлайн магазини с до 300 продукта.
 • VIP – $59/ месец или $49/ на месец за 1 година; Средни и големи бизнеси и онлайн магазини.

Всички гореспоменати планове с годишна такса са за една година. Но ако сте доволни от платформата и ще я използвате в дългосрочен план, има специални пакети за 2, 3 и 5 години. Цената на лимитирания план с най-дълъг срок излиза само 6 долара на месец.

Ако искате да изграждате атрактивни целеви страници с нулев опит, препоръчваме ви да опитате Strikingly.

Host Gator

Тип: Платен
Планове: Започват от $3.84/месец за една година
Пробен период: Няма пробен период, няма безплатен план

gator

HostGator е един от най-големите доставчици на уеб хостинг в света и подобно на GoDaddy, те предлагат и свой собствен уеб билдър.

Възможности

➤ Софтуерът може да ви предложи хубав набор от вградени SEO и маркетингови инструменти като функции за имейл кампании и форми за улавяне на потенциални клиенти.

➤ Опции за електронна търговия с всички планове.

➤ Платформата има функции за създаване на графици и резервации.

Препоръки за българския пазар

◾HostGator позволява създаването на сайт на български език, но имайте предвид, че някои съобщения могат да се появяват на английски. Редакторът също дава възможност за смяна на езика за настройките и работния плот.

◾ Билдърът разрешава продажбата през няколко различни валути. Обърнете внимание, че трябва да ги зададете от самото начало. Ако ги въведете на по-късен етап, може да имате проблем с валутите на вече издадените документи.

◾Този софтуер не е подходящ за създаването на бюджетен онлайн магазин в България, тъй като няма интеграци със системата на НАП и липсва опция за плащане тип “наложен платеж”. За това пък, може да го използвате за създаване на прекрасни сайтове за услуги или травъл блогове.

Силни страни

✔ Подреждате елементите с помощта на интуитивен редактор тип “привлачи и пусни”, след което можете да промените всеки от тях с помощта на лесен за използване интерфейс с посочване и щракване.

✔ Вградена библиотека с безплатни снимки.

✔ Можете да сменяте темите, след като сайтът е стартирал.

✔ Платформата предлага обширни безплатни ръководства и видеоуроци.

✔ 45-дневен период на гаранция за връщане на парите.

✔ Над 200 шаблона с възможност за персонализиране, повечето от които – подходящи за мобилни устройства.

✔ Можете да продавате дигитални продукти.

✔ Всички ценови планове включват безплатно персонализирано име на домейн за вашия уебсайт.

✔ Платформата е изцяло хоствана и не е нужно да се притеснявате за актуализации и резервни копия.

✔ Неограничени месечни трансфери на данни и съхранение с всички планове.

✔ Времето за миграция е стандартно и като цяло би трябвало да можете да преминете към и от HostGator сравнително лесно.

✔ Бързо зареждане.

✔ 24/7 поддръжка на клиенти.

Слаби страни

✖ Допълнителна такса за транзакция за планове за електронна търговия за ниския и средния план.

✖ Краткосрочните планове са доста скъпи.

✖ Няма функции за резервиране на срещи при най-ниския план.

✖ Ограничени възможности за редактиране на снимки.

✖ HostGator не предлага поддръжка на многоезични сайтове.

✖ Можете да правите само няколко малки промени в шаблоните, като основно трябва да се придържате към настройките по подразбиране.

✖ Темплейтите изглеждат малко остарели, с големи изображения и само един бутон в долната част. Темите не са толкова стилни и цветни, колкото тези, които Squarespace може да предложи.

✖ Ограничени функции за блогове – няма функционалност за планиране.

✖ Няма опция за интеграция със сървъри на Linux.

✖ Уеб конструкторът предлага директна поддръжка само на английски. Всеки друг език, използван в чата за помощ, е преведен чрез Google Translate.

Плащане, планове и безплатен период

Можете да избирате от следните планове:

 • Start – $3.84 на месец; Лични блогове и малки сайтове с до 3 продукта.
 • Site – $5.99 на месец; Уебсайт на малка компания или онлайн магазини с до 10 продукта.
 • Store – $9.22 на месец; Малки и средни фирми или онлайн магазини.

Лесният за използване редактор и достъпните цени правят HostGator идеален за лични или малки бизнес сайтове. Не е необходимо да сте програмист, за да създадете добре изглеждащ уебсайт.

Как да изберем правилната платформа за създаване на уебсайтове?

Това е процес в три стъпки, който трябва да се извърши в самото начало. Ето какво трябва да направите:

 1. Помислете за целта на вашия сайт – Искате ли да продавате нещо или да споделяте ценна информация? Използвайте таблицата по-горе, за да сравните билдърите и отбележете тези, които отговарят на вашите нужди. Ако мислите, че има вероятност в бъдеще да искате да продавате през сайта, заложете на софтуери, които ви предоставят тази възможност. Не, че не можете след време да смените платформата, ако се наложи, но защо да не си спестите това ненужно упражнение? 😉
 2. Определете бюджет – Какъв е максимумът, който сте готови да платите, за да имате напълно функциониращ сайт? Проверете ценовите планове и решете дали искате да създадете уебсайта сами или не. Услугите за разработване могат да бъдат скъпи, а ако не разполагате със средства, изберете софтуер, удобен за начинаещи.
 3. Сравнете офертите – Изберете няколко билдъра от списъка, които пасват на вашите нужди и ги проверете подробно. Може да се регистрирате за тестов период или за най-ниския безплатен план и да ги разгледате отвътре. Накрая изберете платформата, която има функционалностите, които ви трябват, удобна е за работа и отговаря на бюджета ви. Мислете за сайта си като инвестиция, а не разход.

Кой е най-евтиният начин за създаване на уебсайт?

Най-евтиният начин за създаване на уебсайт зависи основно от вида на бизнеса ви и наличните ресурси. Всичко се свежда до това какво имате на разположение – време или пари. Помислете за това. Ако прекарате 10 дни в създаване на уебсайт, вместо в работа, какви ще бъдат загубите ви? Ще пропуснете ли поръчки и нови клиенти? Може би най-евтиният начин ще бъде да платите на професионалист да създаде уебсайта ви, докато вие продължавате обичайния си работен график? Или пък можете да организирате всичко по начин, който няма да замрази бизнеса ви, докато сами създавате новия си сайт? Или може би тепърва започвате и нямате налични пари, които да инвестирате? Кой е ресурсът, който можете да си позволите да похарчите – време или пари? Мислете стратегически.

Намирането на правилния уебсайт билдър за вашия бизнес понякога може да бъде трудно, тъй като няма да разберете дали имате нужда от допълнителни функционалности, докато сайтът ви не бъде пуснат в действие. Но не се притеснявайте – повечето платформи ви позволяват лесно да мигрирате от и към тях. Ако видите, че нещо не работи за вас – сменете го.  Не рискувайте да загубите клиенти и приходи само, защото се страхувате от промяна. Действайте смело!

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *