fbpx

Съвети и
вдъхновения

Tips and
Inspiration

Най-добрите уебсайт билдъри за 2023 (за българския пазар)

Iskra Evtimova

Съдържание

Да имам възможно най-добрия сайт” се е превърнало във фикс идея за повечето собственици на бизнес. Всички искат да осигурят идеалното потребителско изживяване, да привлекат най-много трафик и съответно да имат множество продажби. Това е и причината хората да харчат огромни суми и време за проучване и разработване на мечтаните уебсайтове. Е, ние решихме, че можем да ви спестим и от двете.

След доста работа, най-накрая можем да ви представим подробна информация за най-използваните уебсайт билдъри за 2023. Проучихме повече от 50 платформи за създаване на сайтове, докато изберем кои да включим. Всяка от тях има силни и слаби страни и се надяваме, че с тази статия ще ви помогнем да се ориентирате кой софтуер да изберете. Ако не ви се минава по целия списък, прочетете за ConvertBuilder, WordPress и Cloudcart. Това са нашите фаворити и тях препоръчваме с две ръце – стават и за българския, и за чуждестранния пазар.

Тъй като искахме да сме максимално полезни и изчерпателни, решихме да разделим статията на две. Тук ще прочетете за най-подходящите уеб билдъри за създаване на сайтове за България. Във втората част ще разгледаме платформите, които са удачни за сайтове на английски език (и не само). Ако това ви е по-интересно, препоръчваме да видите тук:

Топ 15 уебсайт билдъри за 2023 (за международния пазар)

Забележка: Моля, имайте предвид, че статията може да съдържа афилиейт линкове.

Какво е уебсайт билдър?

Преди да разгледаме подробно всяка платформа, първо да уточним какво е уебсайт билдър (от английски build – строя). Това е софтуер, който ви позволява да създадете уебсайт. Съществуват различни видове платформи – някои изискват опит в програмирането, а други – не. Нашите избрани билдъри (сайт конструктори) са оборудвани с теми и плъгини, които могат да ви помогнат да развиете онлайн бизнеса си и да осигурите най-доброто потребителско изживяване за посетителите си, без да разбирате от програмиране.

Каква е разликата между SaaS и Open Source платформа?

SaaS (Software as a service) или софтуер, като услуга е тип “завършен” билдър т.е вие си наемате платформа с вече заложени функции и теми, като можете да правите много малко промени. Този тип продукти си идват с включена поддръжка и хостинг т.е не се налага да търсите допълнително програмист. Обикновено са с месечен или годишен абонамент и са идеални за хора, които не са на “ти” с програмирането. Важно уточнение е, че при SaaS платформите, вие не притежавате сайта си, само го наемате и реално нямате никакъв контрол над ъпдейтите и функционалностите.

Open source или платформата с отворен код е софтуер, който не е сложен в дадена “рамка”. Обикновено са безплатни, като на тях се инсталират допълнителни теми или билдъри на страници (page builders), които могат да са с единично плащане, на абонаментен принцип или да ги използвате напълно безплатно. При последните, понякога има ограничение на функционалностите в неплатените версии. Подгответе се, че тук може да се наложи да купувате хостинг отделно и има доста за настройване При този тип софтуери може да се наложи да се добавя код, ако искате много специализирани промени, за които няма подходящи плъгини. В тези случаи е хубаво да работите с програмист. Добрата новина е, че за разлика от SaaS, при Open Source платформите вие сте собственик на сайта и всичко е под ваш контрол.

И тук следва да отворим една скоба и да уточним, при повечето open source платформи за онлайн магазини може да ви е необходим програмист, за да се погрижи за интеграциите. Това, разбира се, е само ако вие самите нямате необходимите знания или нямате желание да ги придобиете. За всичко обикновено има детайлна документация и/или клипчета в Youtube с указания.

Повечето компании работят с различни видове складов софтуер, който искат да се свърже със сайта им. Банките също имат специфични изисквания за настройка на плащания и ПОС терминали. Така че, когато казваме, че трябва да си предвидите едно разходно перо за програмистки услуги, имаме предвид за правилна интеграция на приложения и софтуер на трети страни. Самото вкарване на съдържание и зареждане на продукти, може спокойно и сами да си го направите.

Каква е разликата между билдъра на страници (page builder) и темата (theme)?

Билдърът на страници (page builder) ви позволяват сами да си “построите” сайта т.е. сами си нареждате елементите по страниците и определяте къде какво да има.

Темата е предварително “подредена” страница (или цял сайт), в който вие само си въвеждате съдържанието. Всички елементи вече са наредени.

Примерно, сайтът ви е на WordPress, слагате билдър на страници Divi и си подреждате всички елементи, както искате. Можете вместо това, да сложите на WordPress някоя от хилядите безплатни/платени теми и всичко вече да е подредено за вас. Вторият вариант ви ограничава къде какво може да променяте, но е идеален за хора без опит, които искат да се сдобият със сайт бързо и лесно и не желаят да имат възможността за всякакви промени.

Можете и да съчетаете билдър на страници с тема. По този начин хем имате готови дизайни на страници, хем можете да ги променяте както искате.

Особености на българския пазар

Ако се подготвяте да си правите сайт за България трябва да знаете, че не всички платформи са подходящи за нашите ширини. Има много особености, които трябва да се вземат предвид при избора на правилната платформа. Ето върху какво трябва да помислите:

 • Език – повечето билдъри не поддържат българския в режим редакция или казано по-лесно, когато влезете в административната част на сайта всички команди и настройки ще се на чужд език. Ако не знаете английски, ви препоръчваме да се придържате към платформите изброени тук.
 • Онлайн търговия и НАП – съгласно българското законодателство всички търговци, при които има плащане с карта, са длъжни да подават ежемесечен одиторски файл към НАП. При неспазване на тези изисквания, глобите са доста солени и трябва да сте много внимателни. Добрата новина е, че вече има платформи, които генерират и автоматично подават тези файлове директно към НАП.
 • Наложен платеж – В другите държави няма да откриете такъв начин на плащане. Това си е чист български модел на продажба и трябва да знаете, че ако магазинът ви е правен на Shopify например, няма как да продавате с наложен платеж.
 • Интеграция с куриери – Ако изберете българска платформа или такава с отворен код, има много опции за бърза и евтина интеграция.
 • Валута – В България се продава в български лев (BGN), но ако искате да добавите втора валута, например евро, трябва да сте сигурни че платформата поддържа и двете. Има билдъри, които работят с ограничен набор от платежни системи. Te, от своя страна, са много взискателни към валутите, които поддържат. Изключително важно е да проверите всичко още от самото начало, защото тези особености могат да ви дръпнат назад и да забавят растежа на бизнеса ви.

Ако искате още съвети и напътствия за това как да имате успешен бизнес в България, може да погледнете статията “Как да започна бизнес онлайн? 15 стъпки за успешен старт”.

Най-добрите сайт билдъри в България (според нас)

Преди да се впуснем в прегледа на всеки софтуер, ще ви споделим и нашите фаворити за уеб билдъри подходящи за българския пазар.

Най-добра open source платформа: WordPress

Никаква изненада тук, все пак WP е не само най-използваният билдър с отворен код в света, но е и безспорен любимец на Google.

Най-добра open source платформа за онлайн търговия за малък и среден бизнес: WooCommerce

WooCommerce е най-използвания билдър на магазини в света, следван от SaaS платформата Shopify и open source гиганта Magento.

Най-добра open source платформа за онлайн търговия за големи и мега магазини: Magento

Съвършенството си има цена и когато става въпрос за Magento, тя си струва да бъде платена.

Най-добър билдър на малки сайтове и целеви страници: ConvertBuilder

Благодарение на множеството си маркетингови функционалности и стилни теми, ConvertBuilder е правилното решение за всеки развиващ се онлайн бизнес.

Най-добра SaaS платформа за онлайн търговия: CloudCart

От гледна точка на дизайн, функционалности и способност за работа с големи обеми поръчки, Cloudcart е на светлинни години пред конкурентните уеб билдъри.

И така, дойде време да разчовъркаме всеки софтуер и да ви кажем какво е най-важното, което трябва да знаете за него, за да можете да направите своя информиран избор.

ConvertBuilder

Тип платформа: SaaS
Планове: Започва от $37/месец
Безплатно ползване: 14-дни тестов период

ConvertBuilder

ConvertBuilder е платформа от световно ниво, чиято популярност се простира далеч извън границите на родината. Този софтуер е специализиран за по-малки сайтове и е идеално решение за всеки стартиращ онлайн бизнес. Уеб билдърът е уникален в нашата класация, тъй като е единственият, който предлага широка гама функционалности за изграждане на лендинг страници и продажбени фунии. Ако искате да научите повече по темата вижте нашата статия за най-добрите софтуери за създаване на целеви страници. Сега нека погледнем в детайл какво ни предлага ConvertBuilder.

Възможности

➤ ConvertBuilder разполага с разширени имейл маркетинг функционалности.

➤ Платформата може да се използва за създаване на лендинг страници, фунии, поп-ъп реклами, блогове, портфолио, мембършип сайтове и още много.

➤ Софтуерът има интеграция с най-известните платежни системи, сред които Stripe, PayPal и Klarna. Това означава, че спокойно може да извършвате продажби в различни валути.

➤ Безпроблемна интеграция със Спиди, MailChimp, Zapier, ActiveCampaign и множество други платформи.

Силни страни

✔ В цената на пакетите е включен 21-дневно обучение на български, което да ви помогне да боравите пълноценно с ConvertBuilder.

✔ Автоматично се включвате в затворена общност за взаимопомощ, където можете да получите отговори на всичките си въпроси. Отделно получавате и месечни безплатни консултации, чийто брой зависи от плана ви.

✔ Получавате безплатен домейн, хостинг и SSL сертификат.

✔ Редакторът е тип “привлачи и пусни”, което го прави изключително лесен за управление.

✔ Софтуерът е подходящ за начинаещи и не се изискват никакви познания по кодиране.

✔ Богат набор от вградени теми, които са напълно респонсив (изглеждат добре и на различни по големина екрани).

Слаби страни

✖ Платформата не предоставя достатъчно функционалности за развитието на големи онлайн магазини, въпреки че има възможност за продажба на неограничен брой дигитални/физически продукти.

✖ Ще срещнете затруднения, ако искате да правите сериозни промени по темите. Това е SaaS билдър и възможностите за персонализация не са големи.

✖ Платформата не може да генерира одиторския файл към НАП.

Плащане, планове и безплатен период

Билдърът предлага удобен 14-дневен тестови период, след което можете да се възползвате от следните планове:

 • Growth – $47/месец или $37/месец за 1 година
 • Ultimate – $77/месец или $67/месец за 1 година
 • Agency – $217/месец или $167/месец за 1 година

Предвид какво получавате за парите си, софтуерът си струва инвестицията. Никоя друга платформа не предлага безпроблемно изграждане на продажбени фунии, кроссели и ъпсели. Може би с изключение на WordPress и пак, при нея процесите са усложнени, тъй като се налага инсталацията на допълнителни плъгини.

Целите ли да развивате успешен бизнес в България, без да се налага да наемате екип от програмисти – ConvertBuilder е най-доброто решение.

WordPress.org

Тип платформа: Open Source
Планове: Няма
Безплатно ползване: Напълно безплатна платформа

WordPress overview

Ако искате професионално изглеждащ сайт и можете да си позволите услугите на програмист (или вие самите имате познания по кодиране), WordPress е идеалното решение за вас. Преди да продължим нататък на бързо трябва да обясним нещо. Има два WordPress-a.

 • WordPress.org – това е платформата, на която се създават сайтовете. Тя е напълно безплатна и на нея се инсталират различни билдъри на теми и плъгини.
 • WordPress.com – е като сайт, на който можете да си създадете вашият си сайт. Най-често ще разпознаете тези уебсайтове по домейна той е от типа: mysite.wordpress.com. Това не е билдър, а тип услуга, в която няма да задълбаваме сега.

В тази статия говорим за WordPress.org. Така, след това уточнение, трябва да направим и още едно.

Има два начина за изграждане на сайтове с WordPress:

 • Като се ползва фабричният редактор на платформата

Почти никой не го използва, тъй като има доста ограничени автоматизирани възможности. Всичко се задава през код и работата с него е доста специфична.

 • Като се инсталира специален допълнителен билдър на страници (page builder)

Не се стряскайте, почти сме убедени, че сте чували някои от тях. Става въпрос за Divi, Elementor, Oxygene, Beaver и т.н. Всички тях ще ги разгледаме отделно, защото са с доста интересни и разнообразни функционалности.

И ето така, на бързо отговорихме на въпроса, защо Divi или Elementor не са в класацията. Просто са вид “приставки” към WordPress 😀

Сега да погледнем какво ще получите при използването на този така популярен уеб билдър.

Възможности

➤ Неограничени. WordPress има плъгини за всичко.

➤ Платформата може да се интегрира с всеки тип софтуер. Дори да няма готово решение, такова може да се създаде, тъй като WordPress е с отворен код и не е вкарана в никакви рамки.

Силни страни

✔ Редакторът зависи от билдъра на страници, който ще си изберете т.е. е напълно съобразен с възможностите и желанията ви.

✔ Богат избор на безплатни и платени теми и темплейти.

✔ Можете да намерите информация за всичко онлайн, включително вече има и специализирани курсове на български език.

✔ Билдърът е напълно безплатен.

✔ Редакторът, част от помощните материали и плъгините поддържат български език.

Слаби страни

✖ Платформата не е подходящ за хора, които нямат технически наклонности, а искат да си правят всичко сами. Не е задължително да знаете да кодирате, но трябва да имате софтуерен “усет” и дори тогава бъдете готови, че не всичко ще ви се получи от първия път.

✖ Ако вие самите не сте програмисти, но искате да добавите някакви по-специфични промени по сайта, извън възможностите на избрания билдър на страници/тема – ще ви се наложи да ползвате плъгин. За щастие има плъгини за всичко, но е възможно този, който ви трябва, да е платен. Ако не сте съвсем наясно какво правите, може да прибегнете до услугите на програмист за някоя по фина настройка.

Плащане, планове и безплатен период

Въпреки че самият софтуер е безплатен, има основни разходи, които трябва да се вземат предвид. Необходимо е да имате билдър на страници и/или тема, като тук
има няколко варианта за плащане:

 • Можете да използвате безплатна версия на съответния page builder и/или тема. Имайте предвид, че макар да звучи примамливо, това може да се окаже доста проблемен вариант. Безплатните версии са непълни от гл.т. на функционалности и съответно, всички промени се въвеждат директно с код или плъгини.
 • Можете да си купите годишен абонамент за билдър и/или тема. Това е подходящ вариант, само когато нямате опция за покупка на доживотен лиценз. Примерно Elementor може да се закупи само чрез абонамент.
 • Можете да си купите доживотен лиценз, като някои идват с опция за множество инсталации. Divi е така. Купувате си го веднъж и можете да го използвате за създаването на множество сайтове.
  Покупката на билдър на страници и/или тема зависи не само от бизнеса, бюджета и нуждите ви, но и от вашите собствени умения и време, което сте готови да отделите.

Последното, което трябва да уточним е, че доста плъгини също се заплащат, но има и много неплатени или такива, които предоставят безплатен план, който обикновено е орязан откъм функционалности. Въпросът е на вас какво ще ви потрябва.

Когато дръпнем чертата накрая, WordPress определено не е бързо и безплатно решение. Голямото “НО” обаче е качеството, скоростта на зареждане, креативната свобода и сигурността. Можете да направите кажи-речи всичко с WordPress.

WordPress e безспорен фаворит сред open source платформите и го препоръчваме с две ръце.

WooCommerce

Тип платформа: Open Source
Планове: Няма
Безплатно ползване: Напълно безплатна платформа

WooCommerce platform

Изключително важно е да кажем от самото начало, че от техническа гл.точка WooCommerce не е уеб бидър. Това е плъгин за електронна търговия с отворен код (Open Source), разработен ексклузивно за сайтове създадени на WordPress. Сега на по-лесно разбираем език, ако сайтът ви е на WP и искате да продавате, трябва да си инсталирате WooCommerce. Ако искате да създадете онлайн магазин, първо си инсталирате WP и на него се слага WooCommerce.

Защо тогава е в тази класация? Ами защото средностатистическите потребители не се интересуват от техническата част на нещата, те търсят решения и резултати. А WooCommerce предлага едно от най-гъвкавите решения за онлайн търговия.

Възможности

➤ Тъй като по същество това е WordPress, спокойно може да кажем, че дори и да няма дадена функционалност, тя може да бъде създадена.

➤ Има специално разработен плъгин предназначен за WooCommerce, който генерира одиторския файл за НАП.

➤ Безпроблемна интеграция с банки, куриери, платежни системи и всевъзможни софтуери на трети страни.

Силни страни

✔ WooCommerce позволява 100 процентова къстъмизация на темите.

✔ Можете да сте спокойни що се отнася до помощни материали, съпорт и учебни видеа. Информация има в изобилие, както на български, така и на английски.

✔ Въвеждането на продукти е сравнително лесно и няма да се налага да отделяте много време за научаване.

✔ WooCommerce предлага едно от най-високите нива на онлайн защита на информацията.

Слаби страни

✖ Ако искате да изградите мега магазин или платформа тип Емаг, WooCommerce не е добър избор. За такива мащабни проекти препоръчваме използването на Magento или SaaS решението Cloudcart.

✖ Както и при чистия WordPress, тук може да е необходима намесата на човек, който знае какво прави. Но ако вие се чувствате добре да експериментирате и технологиите не ви плашат, ще ви е лесно.

Плащане, планове и безплатен период

WooCommerce е напълно безплатен плъгин, който може да бъде инсталиран на всеки сайт, създаден на WP. Имайте предвид обаче, че може да се наложи да направите малко допълнителни разходи. Ако стартирате без предварително създаден уебсайт и искате да си изградите онлайн магазина на WooCommerce, ще трябва да си купите домейн, хостинг, SSL сертификат и опционално тема и някои плъгини. Трябва внимателно да проучите, какво отговаря на вашата пазарна ниша и изисквания.

Ако WordPress е шампионът в категорията open source платформи, то WooCommerce е най-доброто решение за онлайн търговия с отворен код. Софтуерът ви дава креативната свобода да представите продуктите си по най-добрият начин, като същевременно не сте ограничени в създаването на къстъм плъгини и инструменти. WooCommerce ще ви помогне да трансформирате бизнеса си и дори не е задължително да се пише допълнително код, ако базовите настройки на платформата са ви достатъчни.

CloudCart

Тип платформа: SaaS
Планове: Започва от 29 € /месец
Безплатно ползване: 1 месец безплатен тестови период

CloudCart overview

Cloudcart е българският еквивалент на Shopify, само че специализиран за нашия пазар, с по-малко бъгове и без скрити такси. Софтуерът е създаден сравнително скоро, през 2016-та година, за разлика от останалите български SaaS платформи, повечето от които са на над десет години. Това е страхотен плюс, тъй като билдърът не е обременен с толкова много версии, има далеч по-модерен и достъпен интерфейс и по-лесно се настройва да отговаря на днешните изисквания на пазара.

Възможности

➤ Възможности да искате – функционалност “Интелигентен Checkout”, Marketing Suite инструменти, CloudCart Аналитични инструменти, управление на поръчки, изоставени кошници, промоции, кампании, поръчки, чудесен SEO модул и още много.

➤ Интеграция с банки, основни платежни системи, куриери, приложения на трети страни.

➤ Възможност за продажба във външни платформи като Емаг, Etsy, OLX, Skroutz, Facebook, Instagram.

➤ Безпроблемно можете да продавате както в лева, така и в чужда валута, а самата платформа поддържа и многоезични магазини.

Силни страни

✔ Лесен за работа редактор тип “привлачи и пусни”.

✔ Темплейтите са сравнително малко на брой, но са модерни, респонсив и изглеждат изключително стилно. Никога няма да чуете, че магазин правен на Cloudcart изглежда “дървено” или старомодно.

✔ Експресен чекаут, който спомага за позитивното потребителско изживяване.

✔ Началния екран на админ панела (дашбордът) е добре подреден, лесен за работа и напомня на къстъм екраните на WooCommerce.

✔ Съпортът е добре трениран и отзивчив. Можете да се обадите директно на посочения телефон, да използвате чата или да изпратите имейл с вашето запитване.

Слаби страни

✖ Ниският план е доста орязан като функционалности и дисково пространство и често е недостатъчен.

✖ Нямате достъп до абсолютно всички модули и функции по време на безплатния период.

Плащане, планове и безплатен период

Cloudcart предлага един от най-щедрите тестови периоди в нашия списък – цял месец можете да тествате и разглеждате платформата напълно безплатно. Друго интересно нещо е начинът ѝ на ценообразуване. За разлика от останалите SaaS решения в нашия списък, Cloudcart предлагат опция за двугодишен абонамент, който излиза престъпно евтино. Ето от какви планове можете да избирате:

 • Starter Pack: 29 € на месец за 2 години, 33 € на месец за 1 година или 39 € на месечна база – планът е подходящ за магазини с оборот за последните 6 месеца до 24 999 €
 • CC PRO: 74 € на месец за 2 години, 83 € на месец за 1 година или 99 € на месечна база – планът е подходящ за магазини с оборот за последните 6 месеца до 249 999 €
 • Unicorn: 449 € на месец за 2 години, 499 € на месец за 1 година или 599 € на месечна база – планът е подходящ за магазини с оборот за последните 6 месеца над 250 000 €

Cloudcart е подходящ за всеки тип магазин, но от гледна точка на възможности и цена, го препоръчваме за средни и големи компании. Ако сте едноличен търговец с малка фирма и оборот, тази платформа ще ви дойде прекалено мощна и няма да може да оползотворите всичките ѝ възможности. За тези случай Opencart, Gombashop или Shopiko ще са ви напълно достатъчни.

Cloudcart е като Magento-то на SaaS платформите, само дето ще ви излезе значително по-евтино. Силно ви препоръчваме да се възползвате от безплатния период и да тествате, тествате, тествате. А като стана дума за Magento, ето го и него 😀

Magento

Тип платформа: Open Source
Планове: Няма
Безплатно ползване: Напълно безплатна платформа

Magento overview

Magento е платформа за онлайн търговия, разработена от Adobe. Това е софтуер с отворен код, писан на PHP. Предлага се в два варианта – като PAAS ( Platform as a service – Платформа като услуга) в облачния сървър на Adobe или с локална/облачна инсталация на ваш собствен сървър. В момента ще разгледаме вторият вариант – Magento 2 Open Source.

Възможности

➤ Представете си Magento като WooCommerce на стероиди – неограничени възможности за интеграция с платформи на трети страни, създаване на различни функционалности и уиджети. Софтуерът е гъвкав и адаптивен и ако за дадена операция няма разработен плъгин, винаги може да се направи допълнителна разработка.

➤ Софтуерът поддържа многоезичност и многовалутност.

➤ Един от e-commerce билдърите с най-широки възможности в маркетинг и SEO сферата. Можете да правите всичко, което може и WooCommerce, но в по-голям мащаб. От продажбени фунии, настройка на имейл маркетинг през интеграция на различни маркетингови инструменти и платформи, та чак до техническо SEO, мета тагове, структурни данни и управление на URL генерация – със сигурсност способностите на Magento надминават тези на стандартните SaaS платформи, като Gombashop, Seliton и Shopiko.

Силни страни

✔ Можете да използвате множество канали за продажба на продуктите си.

✔ Сайтовете, изградени на Magento, се представят отлично на мобилни екрани и имат напълно задоволителни резултати на тестовете за скорост на зареждане.

✔ Във всеки един момент можете да намерите безплатна помощ и информация за платформата, тъй като Magento има множество привърженици. Имайте предвид, че повечето материали ще бъдат на английски.

Слаби страни

✖ Основната спирачка, при избора на Magento, е цената за разработка и поддръжка. Няма как да създадете сайт с този билдър, ако не разполагате с добри програмисти.

✖ Друго нещо, на което трябва да се обърне внимание сложността на платформата и времето за научаване на работа с нея. Нещата няма да са кристално ясни от самото начало, така че се подгответе да инвестирате повече от един-два часа, за да свикнете със софтуера.

✖ Magento има специфични хостинг изисквания, които ако не бъдат спазени, могат да доведат до сериозни проблеми със сайта ви.

Плащане, планове и безплатен период

Magento е безплатен софтуер с отворен код и следователно, подобно на WordPress, не се налага да инвестирате в закупуването му. Разходите обаче идват от друго – хостинг и разработка, като второто перо е особено скъпо.

Създаването и управляването на електронен магазин на Magento има финансов смисъл само и единствено, ако имате много, ама наистина много артикули. За продажбата на 1000 продукта ви трябва WooCommerce, ако обаче искате портал като Pazaruvaj.bg или Emag, най-логичното решение Magento.

Бъдете подготвени, че софтуерът е с може би най-скъпата разработка от всички в листата. Затова пък безпроблемно се справя с огромни обеми информация. Все пак има причина да е третия по използваемост е-commerce билдър в света, след WooCommerce и Shopify.

GombaShop

Тип платформа: SaaS
Планове: Започва от 23.40 лв/месец
Безплатно ползване: 14-дни тестов период

GombaShop overview

GombaShop e SaaS платформа за електронна търговия създадена от български експерти за българския пазар. Софтуерът стартира през 2013 година и до ден днешен е сред най-популярните уеб билдъри по нашите ширини. Ако търсите готово решение за вашия онлайн магазин, си струва да му хвърлите едно око.

Възможности

➤ Можете да продавате, както дигитални, така и физически продукти.

➤ Има интеграция с Еконт, Спиди и ЕU Shipments, като софтуерът позволява автоматична генерация на товарителници.

➤ Софтуерът позволява да продавате във външни канали като Facebook и Instagram.

➤ Достатъчен набор от вградени маркетингови инструменти, с които можете да следите и контролирате различни кампании, промоции, отстъпки, изоставени колички, издаване на ваучери и още много.

➤ GombaShop има интеграция с MailChimp и функционалност за създаване на информационни бюлетини.

Силни страни

✔ Лесен интерфейс, който е удобен за работа и не изисква много време за научаване.

✔ Всички планове са с неограничен трафик и включват хостинг.

✔ Много добри партньорски програми.

✔ Можете да се възползвате от безплатни, предварително изготвени общи условия за ползване и политики за защита на лични данни и бисквитки.

✔ Пълно управление на продукти при всички планове, включително създаване на продуктови вариации, свързани продукти, добавяне на артикули в множество категории и още много.

✔ Денонощна техническа поддръжка.

✔ Няма скрити такси.

Слаби страни

✖ Има ограничен набор от предварително създадени темплейти и сайтът може да изглежда дървено.

✖ Както при повечето SaaS платформи, къстъмизацията е изключително ограничена.

✖ Понякога потребителите наблюдават забавяне на скоростта на зареждане и обработване на информацията при по-големите магазини.

✖ Само най-скъпият план поддържа мултиезичност, работа с различни валути, преводни опции и опции за превалутиране.

✖ Работите с готови преводи само на седем езика, като индивидуалните преводи се поддържат само при най-скъпия план.

✖ Има възможност за къстъм доработки само при най-високия абонамент.

Плащане, планове и безплатен период

GombaShop има 14-дневен тестови период, като ако не сте доволни от платформата, ще получите 100% възстановяване на платените такси. Билдърът разполага с три плана:

 • Старт: 23.40 лв/месец за една година или 39 лв на месечна база – подходящ за магазини с малък инвентар – до 50 артикула.
 • Бизнес: 47.40 лв/месец за една година или 79 лв на месечна база – насочен към по-големи магазини предлагащи до 500 продукта.
 • Професионален: 77.40 лв/месец за една година или 129 лв на месечна база – за големи онлайн магазини с над 500 артикула.

Като цяло, сред българските SaaS платформи, GombaShop е доста логичен избор, особено ако имате среден по големина магазин. Отзивчивият съпорт, краткото време за реакция и постоянните подобрения на билдъра гарантират едно добро потребителско преживяване, особено за хората, които не са в “техническата част на нещата”.

SuperHosting

СуперХостинг е една от най-разпознаваемите хостинг компании в България. От няколко години те предлагат и SaaS платформи за изграждане на сайтове. Първата е небезизвестната Shopiko – фокусирана върху електронната търговия, а втората – Сайт Билдър, е насочена към създаването на бизнес и блог сайтове.

Shopiko

Тип платформа: SaaS
Планове: Започва от 24.75 лв/месец
Безплатно ползване: 14-дни тестов период

SuperHosting platform - Shopiko

Shopiko е разработен на базата на Gombashop. Уеб билдърът е предназначен основно за българския пазар и като такъв има множество положителни качества. Ако сте собственик на малък или среден бизнес и не искате да давате излишни пари за скъпи разработки, Shopiko е едно добро решение.

Възможности

➤ Във всички планове има включен хостинг и SSL сертификат.

➤ Има интеграция с банки и поддържа различни платежни методи.

➤ Интеграция с куриери, Mail Chimp, Google Analytics, Facebook.

➤ Поддържа експорт на продукти към Pazaruvaj.com, Sravni.bg и CheckPrice.bg.

Силни страни

✔ Интерфейсът на административния панел е много опростен. Трябва ви около час и вече сте се научили да работите с него.

Слаби страни

✖ Изключително ограничени SEO функционалности, буквално имате възможност за въвеждане само на мета описания и заглавия. Всичко друго е или по заявка, или е автоматично настроено и не можете да го коригирате.

✖ Максимумът на маркетингови инструменти, които получавате, е седем, като никой от тях не ви предоставя детайлна информация.

✖ Има много сериозен проблем с генерацията на URL – не може да се задава къстъм шаблон за автоматично генериране, всичко се пише или оправя на ръка и тук стигаме до следващата спънка.

✖ Не може да правите сами редиректи – тази услуга се заплаща отделно и за нея се чака да бъде изпълнена от съпорта.

✖ Самият съпорт не винаги е отзивчив и понякога се чака доста, за да получите отговор. Промените, ако се съгласят да ги направят, отнемат още повече време.

✖ Мобилната версия не е много гъвкава и често дава бъгове.

✖ Къстъмизацията е почти невъзможна.

✖ Вградените шаблони, от които можете да избирате са много малко.

✖ Бавна скорост на зареждане и обработване на данните при по-големи обеми на информация.

✖ Ако искате да имате сайт на английски, трябва да закупите по-скъп план, защото най-евтиният поддържа само български.

✖ Можете да създадете сайт само на български, английски, немски, руски и сръбски.

✖ Имате възможност за продажба в няколко валути само с най-високия план.

✖ Очаквайте да платите доста над обявената цена, тъй като има такси за най-различни видове месечна поддръжка, включително и такса за подновяване на абонамента.

Плащане, планове и безплатен период

Можете да тествате Shopiko за 14 дни, преди да решите дали си струва инвестицията. Имайте предвид, че създавате тестов магазин, колкото да видите функционалностите. Всичко, което настроите, няма да се прехвърли в реалния ви.

Изборът ви е между три абонаментни плана:

 • МагазинСтарт: 24.75 лв/месец за една година или 42.75 лв на месечна база, за магазини с до 50 артикула.
 • МагазинБизнес: 48.75 лв/месец за една година или 83.75 лв на месечна база, за магазини с до 500 артикула.
 • МагазинПро: 82.75 лв/месец за една година или 143.75 лв на месечна база, за магазини с над 500 артикула.

Съотношението цена-качество в този случай определено не отговаря на очакванията. Ако искате добре функционираща SaaS платформа за онлайн магазини, може би ще е по-добре да погледнете към GombaShop, където получавате доста повече функционалности на видимо по-достъпна цена.

СайтБилдър

Тип платформа: SaaS
Планове: Започва от 4.99 лв/месец
Безплатно ползване: 7-дни тестов период

SuperHosting platform - SiteBuilder

СайтБилдър е опит на SuperHosting за създаване на SaaS платформа за изграждане на малки сайтове – тип визитка и целеви страници. Софтуерът позволява, по думите на създателите му, да “създадете уебсайт само за час” и е бързо, лесно и евтино решение за фрийлансъри и еднолични търговци.

Възможности

➤ Има интеграция с безплатната библиотека на Unsplash.

➤ Всички планове имат хостинг, SSL сертификат, SPAM защита, създаване на системни архиви и backup на пощенски кутии.

➤ При създаване на сайтове с повече страници платформата позволява интеграция с Algolia, Disqus, Eventbrite, Facebook, Instagram и Twitter Feed, Zendesk, Calendly, Paypal, Typeform, iTunes, Soundcloud и HelloBar.

Силни страни

✔ Редакторът е тип “привлачи и пусни”, което го прави лесен за усвояване и работа.

✔ По всяко време може да смените дизайн темата си.

✔ Софтуерът позволява вграждане на JavaScript, HTML и CSS код на всички абонаментни нива.

Слаби страни

✖ Дизайнер на лога и ефекти има само в най-скъпия план.

✖ При най-ниския абонамент, няма опция за интеграция със софтуери на трети страни.

✖ По-професионалните интеграции, като тези към MailChimp и HubSpot, както и логинът в социалните мрежи, са единствено при най-високия план.

✖ Има допълнителни такси за подновяване и поддръжка.

✖ Ограничени SEO и маркетинг възможности, както и липса на задълбочени справки.

Плащане, планове и безплатен период

В рамките на 7 дни можете да тествате СайтБилдър безплатно, след което имате възможност да избирате между следните планове:

 • СайтСтарт: 4.99 лв на месечна база, за сайт от 1 страница, само на един език.
 • СайтБизнес: 6.99 лв на месечна база, за сайт с 5 страници, който може да е двуезичен.
 • СайтПро: 12.99 лв на месечна база, за сайт с неограничен брой страници и максимум 5 езикови версии.

СайтБилдър е сравнително добро бюджетно решение за хора, които искат сайт, но нямат никакви технически познания. Всичко е максимално опростено и въпреки това може да се създаде един функционален базов уебсайт.

Ако искате обаче да изграждите целеви страници и да развивате бизнеса си – това не е платформата за вас. Тя няма необходимите интеграции, функции и анализи за воденето на маркетингови кампании. Тук правилният избор би бил ConvertBuilder, не само заради разширените му възможности, но и поради факта, че тази платформа е най-добрия български софтуер за създаване на продажбени фунии.

OpenCart

Тип платформа: Open Source
Планове: Няма
Безплатно ползване: Напълно безплатна платформа

OpenCart overview

Opencart е един от първите международни билдъри с отворен код, специализиран в създаването на онлайн магазини. Предлага се под формата на две решения – за свободно сваляне и инсталация и като облачна услуга с месечен абонамент. Тук ще разгледаме първият вариант, който е и най-популярен в България. Opencart е работеща алтернатива на WooCommerce и е удачен избор за всеки тип магазин. Основното притеснение, свързано със софтуера, не е толкова какво може или не може, а има ли кой да го настрои правилно за къстъм решенията и до колко си струва тази инвестиция.

Възможности

➤ Като всеки софтуер с отворен код, възможностите зависят от знанията и уменията на хората, които създават магазина. Ако не съществува вече готово решение за това, което искате, платформата позволява разработване на индивидуално такова.

➤ Има интеграция със Спиди и Еконт и най-важното – едностъпков чекаут, което изключително улеснява клиентите и значително подобрява потребителското преживяване на сайта (и броя продажби).

➤ Можете да управлявате няколко магазина наведнъж, както и да създавате роли за различни потребители.

➤ Без проблем менажирате отстъпки, купони, продажби и кампании за афилиейт маркетинг и т.н.

➤ Софтуерът работи с повече от 40 езика и позволява продажба в множество валути.

Силни страни

✔ Повечето плъгини, за разлика от тези на WooCommerce, се заплащат веднъж и не се налага да доплащате за ъпгрейди, ъпдейти или месечен абонамент.

✔ Opencart е лесен за работа, след като веднъж са направени първоначалните настройки и интеграции.

Слаби страни

✖ Няма голямо разнообразие на готови теми и плъгини.

✖ Разработката на нови функционалности и плъгини е в общия случай по-скъпа от тази при WooCommerce. Това се дължи основно на факта, че платформата е по-специфична и има малко добри специалисти в България.

✖ На теория Opencart може да поема голям обем поръчки и трафик, НО магазинът трябва да е изграден правилно и всички интеграции да са вързани, както трябва. Повечето потребители мигрират от платформата, не защото тя не е качествена, а защото сайтът, който имат, е зле настроен и не могат да намерят специалист, който да им допише желаните къстъмизации.

✖ В тази връзка бъдете готови, че трябва да си отделите време да търсите и проучите много внимателно, фирмите, които предлагат изграждане, поддръжка и къстъмизация на онлайн магазин на тази платформа. Разбира се, ако можете да се справите сами, това не би следвало да ви безпокои изобщо.

Плащане, планове и безплатен период

Домейн, хостинг, SSL сертификат, тема и програмист – това са перата, които определят колко скъпо ще ви излезе удоволствието да използвате всяка open source платформа. Opencart не е изключение.

Първите три са лесни, в България има много добри хостинг компании. Ако ни питате за съвет – насочете се към Jump. Страхотен съпорт, бързи сървъри и време за реакция, но най-вече много удобни планове и допълнителни промоции. Като съотношение качество-цена към момента са едни от най-добрите, да не кажем най-добрите и надеждни на пазара. Ще задоволят напълно изискванията на платформа като Opencart.

Seliton

Тип платформа: SaaS
Планове: Започва от 30 € /месец
Безплатно ползване: Опция за безплатно ползване до достигане на оборот от 2000 лв.

Seliton overview

Seliton е една от първите български SaaS платформи за онлайн магазини, като през далечната 2008-ма тя все още се нарича Summer Cart. Създаден от българи за българи, софтуерът си струва да се разгледа, тъй като има какво да предложи.

Възможности

➤ Интеграция с основните куриер и с над десет български банки. Нещо интересно, което другите платформи нямат, е интеграция и с основните румънски куриери.

➤ Генериране на имейл бюлетин и възможност за провеждане на имейл маркетинг кампании.

➤ Функцията “Черен списък” е почти уникална за нашия пазар и позволява създаването на листи с нелоялни клиенти. Така може да си спестите невзетите пратки и лъжливи поръчки.

➤ Seliton има вграден модул за афилиейт маркетинг, за да можете лесно и удобно да управлявате взаимоотношенията с партньорите си.

Силни страни

✔ Административният панел е изключително лесен за работа и много бързо ще свикнете с всички функции.

✔ Идеално решение за хора, които искат да купят почти “готов” магазин и да не се занимават с настройки и код.

Слаби страни

✖ Обслужването на клиентите е доста тромаво, като има сериозно време за чакане.

✖ Потребителите често се оплакват, че изникват множество грешки, които забавят работата.

✖ Сървърите често падат, тъй като идват слаби за обема данни, които са принудени да поемат.

✖ Друго често срещано недоволство на потребителите на тази платформа е свързано със скритите такси, включително такива за оправяне на фабрични бъгове по самата система.

Плащане, планове и безплатен период

Начинът на ценообразуване на различните планове на Seliton може да е малко объркващ. Освен основните абонаменти, има и допълнителни функции, които могат да се закупят. Общо взето, докато не разговаряте с консултант малко трудно ще калкулирате точната крайна цена. Началната обаче я имате под формата на четири възможни стартови пакета:

 • Prime: 30 € на месец – за малки сайтове и такива, които не се нуждаят от много маркетингови функционалности.
 • Deluxe: 37 € на месец – за малки и средни магазини.
 • Superior: 49 € на месец – за онлайн магазини, които искат да създават продажбени фунии и да имат повече възможност за интеграции и анализи.
 • MegaShop: цена по задание – индивидуално решение за големи магазини.

Нещо уникално, на което задължително трябва да обърнем внимание е, че Seliton предлага възможност да изградите магазин безплатно, да тествате функционалностите и чак след достигане на месечен оборот от 2 000 лв да заплатите абонамент.

Като цяло Seliton има сериозна потребителска аудитория, но повечето хора са клиенти от години. В последно време се наблюдава пренасочването към open source билдърите като WooCommerce и SaaS платформите като CloudCart.

Prestashop

Тип платформа: Open Source
Планове: Няма
Безплатно ползване: Платформата е напълно безплатна

Prestashop overview

Prestashop е мултифункционална платформа с отворен код за създаване на онлайн магазини. За разлика от WooCommerce, която трябва да се “закачи’ за WordPress, този софтуер от самото начало е разработен като цялостно решение за e-commerce. В световен мащаб над 700 000 сайта са създадени на Prestashop, а в България броят им е почти 750, а предвид големината на страната ни, това никак не е малко. Така че, нека да разгледаме какви са възможностите на тази италиянска open source платформа.

Възможности

➤ Сигурно вече ви омръзна да го казваме за всеки билдър с отворен код, но възможностите на софтуера наистина се неограничени. Стига да имате опитен програмист под ръка, можете да направите всякакъв тип интеграция и да добавите, каквато функционалност искате.

➤ Prestashop поддържа повече от 40 езика и спокойно може да го използвате за създаването на красиви многоезични и мултивалутни магазини.

➤ Има създадени решения за българския пазар, така че не се безпокойте – има интеграция със Спиди и Еконт, печат на товарителници, наложен платеж и генерация на одитния файл към НАП. Всичко това благодарение на неуморните разработчици, които създават все по-функционални плъгини.

Силни страни

✔ Платформата е сравнително лесна за инсталация.

✔ Въпреки че е софтуер с отворен код, уеб билдърът е изключително лесен за работа и не се налага да имате предварителни технически познания.

✔ Гъвкав, адаптивен и лесен за къстъмизация, Prestashop ви дава възможността да развихрите дизайнерския си потенциал.

Слаби страни

✖ Платформата не е подходяща за големи и мега магазини, но може да е перфектното решение за малък и среден бизнес. Ако искате да се развивате и разширявате предмета на дейност обаче, ще е необходимо да преминете или към WooCommerce, или директно към Magenta.

✖ При ъпдейти на софтуера, вероятността да се появят бъгове е много голяма.

✖ Миграцията от една версия на Prestashop към друга е затруднена, може да ви отнеме много време и в края на краищата да се наложи да наемете програмист за тази нелека задача.

✖ Prestashop предлага пълен клиентски съпорт, но той е само на английски и френски език и се заплаща.

✖ Няма много безплатни теми, а цената на платените е висока. Допълнителните модули също никак не са евтини.

Плащане, планове и безплатен период

Тъй като самата полатформа е безплатна, не се налага да инвестирате в скъпи планове. НО трябва да си предвидите средства за закупуването на домейн, хостинг, тема и програмист, ако не можете да си настроите магазина сами. Крайната стойност зависи и от желаните от вас къстъмизации.

Prestashop е добра алтернатива на WooCommerce, като основният ѝ плюс е това, че е по-лесна за работа, особено ако нямате технически познания. Като решаващ минус трябва да се вземе предвид цената и времето за разработка и настройка.

Като цяло, не препоръчваме този билдър.

Ако сте учудени, че не видяхте световноизвестните платформи Shopify, Squarespace, Weebly, Wix и т.н. това е защото според нас (и според голяма част от напатилите се потребители) тези софтуери създават повече главоболия отколкото ползи, когато се използват за българския пазар. Обаче, ако изгаряте от любопитство да научите малко повече за тях и други популярни билдъри (или както му казват още в България – сайт конструктори), ви подканваме да погледнете втората статия от поредицата ни за най-добрите уеб билдъри:

Топ 15 уебсайт билдъри за 2023 (за международния пазар)

Запомнете, че няма правилен и грешен софтуер. Изборът зависи изцяло от това за какво ви трябва и каква е основната ви бизнес цел. За това има тестови периоди, възползвайте се. Не се страхувайте да пробвате различни платформи, докато намерите тази, която е най-подходящата за вас и вашия бизнес.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *