Съвети и
вдъхновения

Tips and
Inspiration

Какви са различните видове SEO инструменти и как могат да ви бъдат полезни

Iskra Evtimova

Съдържание

Има безброй ръководства и статии, които можете да прочетете по тази тема, и ако се задълбочите, ще откриете нещо доста дразнещо. Оптимизацията за търсачки не е точна наука – различните специалисти могат да имат различни тълкувания на едни и същи понятия. Така че знаем колко объркващи могат да изглеждат нещата.

Затова, за да улесним работата, създадохме ръководство, което ще ви помогне да разберете какво представлява оптимизацията на сайтове и защо не можете да я направите без необходимите инструменти.

Забележка: Обърнете внимание, че статията може да съдържа афилиейт линкове.

1. Какво представлява оптимизацията за търсачки (SEO)?

С прости думи, SEO е процесът на подобряване на вашия уебсайт, за да се класира по-добре на страницата с резултати от търсенето (SERP) за определени ключови думи. Благодарение на това ще спечелите повече посетители (трафик на сайта), които да превърнете в купувачи и да увеличите печалбите си.

Можете да работите за подобряване на сайта си в две посоки:

  1. Оптимизация на страница (On-page) – оптимизиране на всяка страница на уебсайта, за да се класира по-високо в SERP.
  2. Оптимизация извън сайта (Off-page SEO) – действията за оптимизация, които предприемате извън уебсайта (изграждане на линкове), за да получите по-висок ранг в класирането.

Това са двата основни вида оптимизация за търсачки. Някои експерти могат да твърдят, че техническото SEO (Technical SEO) е отделен вид поради своите спецификации. Но следвайки тази логика, също може да се каже и за оптимизацията на съдържанието (Content Optimization). Крайният резултат е следният:

Съществуват само On-site и Off-site SEO, като всяка от тях има свои собствени компоненти с различни изисквания и функционалности.

Специалистът по оптимизация може да владее само един от тях – например изграждане на линкове, или няколко компонента.

Те са следните:

1. Оптимизация на сайта (On-page SEO)
а) Проучване на ключови думи (Keyword research)
б) Анализ на беклинковете (Backlink Analysis)
в) Проследяване на ранкингите (Rank Tracking)
г) Оптимизация на съдържанието (Content Optimization)
д) Техническа оптимизация (Technical SEO)

2. Оптимизация извън сайта (Off-page SEO)
а) Създаване на линкове (Link Building)

SEO видове и компонентите им

За правилното изпълнение на всеки вид SEO са необходими различни видове инструменти, които да улеснят вашата работа. Нека ги разгледаме един по един.

2. Какво са SEO инструментите?

Всяка търсачка има няколко фактора, по които оценява вашия сайт. Например Google има над 200 критерия за класиране. Ако искате да измервате, наблюдавате и анализирате собственото си представяне и да следите конкуренцията си, трябва да използвате определени тулове (tools на английски). Те представляват специално създаден софтуер, който работи с големи бази данни и използва сложни алгоритми. Наричаме ги SEO инструменти. Тези продукти могат да се специализират в един процес, например проучване на ключови думи, или да се занимават с множество такива.

Важно е да отбележим, че инструмените изчисляват вероятности и тенденции и съответно не са на 100% сигурни. Въпреки това, разликата е толкова незначителна, че на практика не съществува. Например, един тул може да ви покаже, че трудността на ключовата дума “SEO” е 90, докато друг я оценява на 93. И в двата случая изводът, който можете да направите за себе си, е, че ще бъде изключително трудно да се класирате за тази ключова дума.

3. Защо са важни SEO инструментите?

Има три причини, поради които инструментите за SEO са важни при оптимизирането на вашия уебсайт:

1) Те ви помагат да повлияете и да привлечете целевата си аудитория

SEO туловете могат да ви дадат съвети и информация за най-важния въпрос в света на бизнеса – “Какво иска клиентът?”. Използвайки предоставените данни, можете да:

  • Разберете как мислят клиентите ви – вижте начина, по който формулират запитванията си. Използвайки събраната информация, можете успешно да постигнете основната си бизнес цел – да увеличите приходите си.
  • Разберете от какво се нуждаят клиентите ви – проверете дали търсят информация, конкретен бранд, услуга и т.н.

2) Те ви помагат да анализирате конкуренцията си.

Инструментите за оптимизация ви позволяват законно да “шпионирате” конкурентите си, като анализирате начина, по който те привличат клиенти и как подхождат към целевата аудитория.

3) Те “разбират” и спазват правилата и условията на търсачките.

След като сте анализирали конкуренцията и потенциалните си клиенти, можете да използвате инструментите за SEO, за да блеснете на страницата с резултати от търсенето. Туловете предлагат различни анализи – на вашия сайт, на конкурентните сайтове и на SERP-a (резултатната страница в Google). На база на това можете да си изградите стратегия как да подобрите своя уебсайт технически, от към съдържание и от към получаване на линкове от други сайтове. Постарайте се да впечатлите Google. Понастоящем тя е най-голямата, най-мощната и най-разработената напълно автоматизирана търсачка в света. Ако успеете да се наместите на по-предни позиции по желаните ключови фрази в Google, това ще се отрази и на позиционирането на сайта ви и за останалите търсачки.

пазарен дял на търсачките в световен мащаб

4. Какви инструменти ми трябват за SEO?

Инструментите, от които се нуждаете, зависят от вида на оптимизацията и процесите, които искате да извършите.

  • За On-page SEO се нуждаете от инструменти за анализ на ключови думи и беклинкове, за проследяване на ранга, за подобряване на съдържанието и техническите параметри на сайта ви.
  • За Off-page SEO се нуждаете от надеждни тулове за изграждане на линкове.

Ако трябва да извършвате само един вид анализ, можете да изберете инструмент с ограничени възможности. Например Market Muse е идеален за оптимизиране на съдържанието, но не и за създаване на линкове.

Ако искате да изследвате данните от множество процеси, можете да разчитате на многофункционален SEO тул като Semrush (един от любимите ни инструменти).

Съществуват много видове софтуер, които могат да се използват самостоятелно или в комбинация. Всичко зависи от вашата стратегия за SEO и от техниките, които искате да приложите. Така че, за да разберем как работи всеки вид, първо трябва да обясним всеки оптимизационен процес.

5. Какво представлява проучването на ключови думи?

Проучване на ключови думи е процес на изследване и анализиране на това, което хората въвеждат в лентата за търсене, когато искат да намерят нещо. Това са думите и фразите, които трябва да поставите в съдържанието си. По този начин помагате на Google да разбере за какво се отнася вашият уебсайт. След като съдържанието ви бъде счетено за полезно и надеждно, то получава по-високи позиции в страниците с резултати на търсачката по конкретните думи и фрази. Следователно можете да достигнете до по-голяма аудитория. Познаването на това какво и как хората търсят в интернет е от решаващо значение за успешната SEO стратегия.

Според проучване от 2021 г., направено от Ahrefs, по-голямата част от думите и фразите, използвани в лентата за търсене (повече от 99%), са уникални или не много популярни. Това означава, че ако направите правилно проучване на ключовите думи, можете да откриете някои много полезни фрази, които да използвате на сайта си.

статистика за кликове и ключови думи

5.1 Какво представляват туловете за изследване на ключови думи?

Инструментите за проучване на ключови думи ви помагат да откриете правилните думи, които отговарят на намеренията на потребителите и привличат вниманието на търсачките. Това е усъвършенстван софтуер, който изследва, анализира и оценява големи количества данни. Въз основа на някои основни фактори, като трудност на ключовите думи, авторитет на страницата и домейна, обем на търсене и т.н., програмата ви предлага различни ключови думи. От вас зависи да решите дали да приложите тези фрази в съдържанието си.

Един от най-универсалните и лесни за работа софтуери е Semrush. Неговият модул за изследване на ключови думи умело анализира множество бази данни. Удобният интерфейс и вградените безплатни ръководства го правят идеален, както за начинаещи, така и за опитни маркетолози. Поради тази причина Semrush е на първо място в нашия списък с инструменти за изследване на ключови думи (вече казахме, че ни е любим).

Semrush keyword overview screen

6. Какво представлява изграждането на линкове?

Създаване на линкове е процесът на получаване на беклинкове от други уебсайтове към вашия собствен. Необходимо е да покажете на търсачката, че съдържанието ви е популярно сред компаниите и специалистите, които вече са се утвърдили като надежден и компетентен източник на информация. Ето защо винаги трябва да сте сигурни, че получавате беклинкове от висококачествени уебсайтове и да избягвате съмнителни директории и мрежи от публични блогове (PBN).

6.1 Какво представляват инструментите за изграждане на връзки?

Инструментите за изграждане на линкове ви помагат да намерите нови начини за създаване на външни линкове. В зависимост от вашата SEO стратегия, софтуерът може да разгледа всеки даден домейн и да предостави различни решения – например списък със счупени URL адреси, които можете да заявите, или да ви покаже споменавания на бранда ви без линк.

Създаването на линкове има много аспекти – от търсене на счупени връзки до достигане до потребителите и свързване с журналисти. А последното може да се окаже досадна и времеемка задача, особено ако не знаете откъде да започнете. За щастие има просто решение – JustReachOut. Това е забележителен инструмент за изграждане на линкове, който определено трябва да изпробвате. Просто трябва да въведете ключовите си думи и софтуерът ще ви предостави списък с журналисти, които покриват вашите теми. Освен това инструментът може да открива счупени линкове и дори ви позволява да изпращате своите предложения чрез неговата платформа. Не е необходимо да сте технически гений, за да използвате този софтуер, и дори да се сблъскате с нещо, което не разбирате, винаги можете да се консултирате с детайлните ръководства. JustReachOut е мощен инструмент за изграждане на линкове, който може да ви помогне изключително много при създаването на силен беклинк профил на вашия уебсайт.

Just reach out - overview

7. Какво представлява беклинк анализът?

Беклинк анализът е процесът на изследване на линкове – вашите и тези на конкурентите ви, за да установите кои от тях са стойностни и къде трябва да насочите усилията си. По време на това обстойно проучване можете да определите цялостното представяне на сайта, броя на беклинковете, онлайн авторитета и всякакви други показатели на ниво домейн и страница, но най-важното – празната ниша. Това означава да откриете откъде вашите конкуренти са получили добрите линкове, които ви липсват.

7.1 Какво представляват инструментите за анализ на беклинкове?

Туловете за беклинк анализ изследват всички беклинкове, които има вашият домейн и страници. Софтуерът може да ви даде информация кога са получени линковете, какъв е авторитета на домейна и страницата, от които са дошли, какъв анкър текст е използван и много други. Една от най-широко използваните им функции е тази за откриване на злонамерени линкове. Това са неумишлено придобити беклинкове от домейни и страници с ниски показатели, които могат да навредят на цялостното представяне на вашия уебсайт.

На пазара има множество тулове за анализ на беклинкове, но този, който привлича вниманието ни, се предлага от Serpstat. Софтуерът е лесен за работа и предлага много допълнителни функционалности. Можете да изследвате хиляди редове с беклинкове, генерирани от множество бази данни.

Serpstat backlink overview

8. Какво е проследяване на ранга?

Проследяването на ранга е процес на проверка на органичната позиция в SERP (страницата с резултати в Google) на вашия уебсайт и тези на конкурентите ви по определена ключова дума. То ви помага да проследите историята и развитието на органичния трафик от вашата аудитория, да определите как се представя сайтът ви и къде бихте могли да подобрите още повече оптимизацията си.

8.1 Какво са инструментите за проследяване на ранга?

Туловете за проследяване на класирането показват къде се намира сайтът ви в SERP. Те могат да ви предоставят подобна информация и за вашите конкуренти. Софтуерът може да проследява конкретни ключови думи във времето и да предоставя ценна информация за тенденциите и цялостното използване на посочената дума или фраза. Това може да ви помогне да определите дали вашата SEO стратегия се нуждае от корекции и какво трябва да промените, за да запазите или подобрите позициите си в SERP.

Софтуерът, който определено трябва да разгледате, е SE Ranking. Този инструмент ще ви позволи да видите в реално време класирането на ключовите думи на вашия сайт в множество търсачки на ниво държава, регион или град. Програмата може да анализира търсенията от мобилни устройства и настолни компютри, за да ви даде по-точна информация. SE Ranking е подходящ за всяка компания, независимо от нейния размер и сфера на дейност.

SE Ranking Overview

9. Какво представлява оптимизацията на съдържанието?

Оптимизацията на съдържанието е процес на проучване, писане, форматиране и публикуване на съдържание по начин, който гарантира, че то ще достигне до целевата аудитория. Това се постига чрез включване на подходящи ключови думи и фрази, добавяне на мета заглавия и описания, правилно използване на H-таговете и т.н. Основното правило, което трябва да следвате, е да създавате полезни текстове, които ще помогнат на потенциалните ви читатели. Коректната оптимизация ще предостави на търсачките необходимите данни, за да “разберат”, че съдържанието ви си струва да бъде разпространено и показвано в SERP.

9.1 Какво представляват инструментите за оптимизиране на съдържанието?

Туловете ви помагат да подобрите съдържанието си и да го направите по-желано и привлекателно за потребителите и търсачките. Софтуерът може да анализира целият уебсайт или конкретна част от него и да ви предостави ценна информация за ключовите думи и структурата на вашия текст.

Тествали сме и сме работили с много инструменти, но този, към който винаги се връщаме, е Market Muse. Този тул за SEO е изключителен в намирането на думи и фрази, които могат да обогатят съдържанието ви и да го направят по-разбираемо. Една от любимите ни функции е опцията “Изследване”. Тя не само ще генерира ключови думи, но и ще предложи синоними и ще ви даде съвет колко пъти трябва да използвате дадена фраза. Market Muse може да ви спести много време при създаването на подробния план на вашите публикации. Неговият интуитивен дизайн го прави лесен за използване от всеки.

Market Muse Research Overview

10. Какво е техническа оптимизация?

Техническото SEO е част от On-page SEO (помните, че са 2 основни вида, нали – On-page и Off-page), насоченa към подобряване на техническите характеристики на вашия уебсайт. Цели да улесни ботовете на търсачките при обхождането и индексирането на страниците на сайта. Част от многото фактори, с които се занимава, са скоростта на сайта, форматирането на URL адресите, канонизацията, и др. Техническата оптимизация не е за всеки, тъй като изисква малко познания по кодиране или програмиране.

10.1 Какво представляват техническите инструменти за SEO?

Туловете за техническо SEO са по-сложни от другите видове, тъй като изследват начина, по който е изграден уебсайтът ви. Този софтуер проверява всяка част от кода на вашия сайт и докладва за резултатите. Можете да го използвате, за да откриете мета описания и заглавия с неправилна дължина или дублирано съдържание, дефектни схема маркъпи, ниска скорост на сайта и грешки в кода и сървъра. Техническите SEO инструменти обикновено се използват по време на одити на уебсайтове.

Доста изненадващо, най-добрият технически SEO инструмент, който сме използвали, е продукт, който може да бъде изтеглен свободно на вашия компютър. Става дума за Screaming Frog. Софтуерът има платена версия, но безплатната може да ви предостави повечето основни функционалности и ви позволява да проверите до 500 линка. Ако искате да се задълбочите в сайта си, може да помислите за закупуване на пълната версия на програмата. В началото интерфейсът може да бъде малко объркващ, тъй като множеството прозорци и менюта сякаш изскачат отвсякъде, но си струва да го проучите. Собствениците на този софтуерен продукт дори са предоставили няколко безплатни ръководства и уроци за потребителите си.

Screaming frog overview

11. Какво са White Hat, Grey Hat и Black Hat техниките за SEO?

Терминът SEO техники се отнася до различните методи за оптимизация на търсачките. Има много неща, които можете да направите с вашия уебсайт, но крайната цел винаги е една и съща – да се появите на по-висока позиция в органичните резултати от търсенето по вашите таргет ключови думи. Това впоследствие ще увеличи органичния ви трафик и конверсиите. Съществуват три основни техники за оптимизация – White Hat SEO (Бяла оптимизация), Grey Hat SEO (Сива оптимизация) и Black Hat SEO (Черна оптимизация). Те са от съществено значение за създаването на вашата бизнес стратегия и коректното оптимизиране на сайта ви.

11.1 White Hat SEO

SEO тип “бяла шапка” се отнася до набор от методи, одобрени от търсачките, които могат да подобрят позициите ви в SERP. Всякакви хитрости или платена реклама не им влияят. Вместо това те се опират на качеството на беклинк профила, съдържанието и цялостната полезност на уебсайта. Всички SEO инструменти работят в съответствие с “белите” методите и стриктно следват условията, публикувани от големите търсачки като Google и Bing. Ето защо горещо ви препоръчваме да използвате White Hat SEO. Някои хора обаче все още използват другите две техники, затова все пак ще разгледаме и тях.

B2B статистика за SEO

11.2 Grey Hat SEO

SEO тип “сива шапка” се намира някъде по средата между препоръчителните и забранените техники. Тези методи съчетават утвърдени “добри” практики с някои от по-съмнителните оптимизационни тактики. Въпреки че не е задължително да е вредно за вашия сайт, “сивото” SEO все пак може да причини непоправими щети, които да доведат до наказание или перманентно ограничение на вашия сайт. Ако овладеете “белите” техники и имате под ръка няколко мощни SEO инструмента, никога няма да си помислите да разчитате на такива неясни методи.

11.3 Black Hat SEO

“Черното” SEO е като злодеят във всеки приключенски филм, който подмамва главния герой с обещания за бързо забогатяване. То представлява набор от тактики, които нарушават условията на търсачките, за да получат високи позиции в SERP, например скрит текст по страниците, който се състои от изреждане на ключови думи, купуване на големи количества беклинкове и т.н. Тези съмнителни практики наистина могат да изтласкат напред вашия уебсайт краткосрочно, но са невероятно неетични и ако бъдат хванати, сайтът ви може да получи ръчно наказание, което понякога не може да бъде отменено. Най-добре е да се запознаете с правилата на Google (Google Search Essentials) и да избягвате “черната” оптимизация.

За да ви помогнем да стоите далеч от “тъмната” страна, сме подготвили списък с над 200 SEO инструмента, които можете да използвате и от които можете да се учите. Ако искате да се превърнете в истински SEO герой, последвайте връзката по-долу и направете света на оптимизацията по-добро място.

>> ВИЖТЕ ТАБЛИЦАТА СЕГА <<

12. Често Задавани Въпроси

Нека разгледаме някои от най-често задаваните въпроси за SEO и SEO инструментите, които не се вписват в нито една от предишните категории.

12.1 Кои са най-добрите инструменти за SEO анализ?

Идеалните SEO инструменти за задълбочен анализ са многофункционалните. Те могат да ви предоставят пълния SEO профил на вашия уебсайт, което улеснява откриването на слабите ви места.

12.2 Кои са най-добрите SEO инструменти за начинаещи?

Начинаещите лесно се афектират, когато работят със сложни многофункционални инструменти, поради липса на опит и знания. Ето защо съветваме всички начинаещи да не бързат и да започнат с прост инструмент, който е специализиран само в един вид процес. Можете да разгледате нашата мега таблица със SEO тулове, като последвате връзката по-горе и сами видите кой продукт ще отговаря най-добре на вашите нужди.

12.3 Какво са инструментите за видео оптимизация?

Видео SEO е начин за оптимизация на страницата, който ви помага да направите видеоклиповете си по-привлекателни и лесни за обхождане, така че да се класират по-високо в SERP. Инструментите за Video SEO ви помагат да анализирате, наблюдавате и оптимизирате видео съдържанието си. Форматът на файла, описанието на видеоклипа, категорията и желаните ключови думи са някои от елементите, които трябва да вземете предвид по време на този процес.

12.4 Какво представляват инструментите за SEO оптимизация на изображения?

Oптимизацията на изображенията е практика за подобряване на ”картинките” на сайта, за да бъдат те по-удобни за търсачките и потребителите. Инструментите за SEO на изображения ви помагат да прегледате всички елементи на картинката като име, размер, формат и др. Те могат да ви помогнат да направите необходимите промени, за да увеличите шансовете си да се появите по-високо в SERP или в търсачката на изображения.

Как сте? Чувствате ли се по-комфортно, когато разбирате логиката зад различните видове SEO инструменти? Всяко начало е трудно, особено когато трябва да се справите с много нови концепции наведнъж. За да ви помогнем, още повече, подготвихме описателна инфографика на основите на SEO. Можете да се консултирате с нея всеки път, когато се объркате относно различните видове оптимизация и инструменти.

SEO & SEO Tools infographic

Споделете с нас, какво мислите или ни задайте въпрос в раздела за коментари по-долу. Колкото повече знаете, толкова по-добре ще управлявате бизнеса си, а ние сме тук, за да ви помогнем да преодолеете трудностите, които могат да се появят по пътя към успеха.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *